Index Vakbarát Hírportál

Helikopteres járőrözést rendelt el a belügy a "migránsrepülők" ellen

2018. március 9., péntek 10:49


A Szabolcsi Hír számolt be róla, hogy légi járőrszolgálatot rendelt el a Belügyminisztérium Kállósemjén térségében, miután január 15-én egy kisrepülőgép szállt le a szabolcsi településen, fedélzetén 11 illegális határátlépővel.

A lap azt is írja, hogy a környék polgármesterei közösen kérték a légi járőrözést az ott élők biztonsága érdekében. A BM helikopterét szerda délután is láthatták Kállósemjén fölött elrepülni, "de ez a látvány elég gyakori lesz a jövőben a térségben".

A gépek alacsonyan szállnak majd, hogy szükség esetén képesek legyenek leszállásra kényszeríteni az év elejihez hasonló embercsempész repülőket,

írja a lap.

A facebookos megfejtők szerint viszont ez csak látszatintézkedés, mert ha nappal jön a kisrepülő, akkor a földről sokkal egyszerűbb kiszúrni, mint a levegőből, illetve ha a lokátor észreveszi, akkor lehet riadóztatni a járőröket, és nem kell folyamatos járőrözés. Éjszaka pedig csak óriási szerencsével lehet megtalálni egy légtérsértő gépet egy helikopterről, írták.

Kérdéseinket az akció részleteiről, illetve ezekről a bírálatokról feltettük a BM-nek, és megkerestük a kállósemjéni polgármesteri hivatalt is. Amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Nyitókép: Egy MD902 Explorer típusú helikopter a rendőrség új helikopterflottájának átadásán a Liszt Ferenc-repülőtéren 2017. január 26-án. (Kovács Tamás/MTI)

Kommentelheted ezt a cikket az index.hu Facebok-oldalán

Rovatok