Index Vakbarát Hírportál

Semjén Zsolt rosszul tudta, hogy milyen szarvast is lőtt agyon Svédországban

2018. március 11., vasárnap 13:46

Indulatos Facebook-posztban kelt ki Semjén Zsolt svédországi szarvasvadászata ellen Török Zoltán. Az Uppsalában élő dokumentumfilmes korábban két filmet is forgatott a svédországi rénszarvasokról, így valószínűleg első kézből tudja, hogy

„NINCS VAD RÉNSZARVAS SVÉDORSZÁGBAN! KIHALT, VAGY 150 ÉVE.”

Török szerint a miniszterelnök-helyettes alighanem háziasított rénszarvasokra vadászott.

A Semjén által megosztott képen – írja Török – a bika füle ki van takarva, így nem tudta megállapítani, hogy pontosan melyik csordából való.

A képek kora ősszel készülhettek. Ilyentájt – írja Török – Svédországban a nagyobb bikákat kiszelektálják, mert a húsuk rossz ízű lenne a bőgés után. A helyi számi közösségek ilyenkor szokták kiadni a vadászati engedélyt a rénszarvasaikra.

De ezek nem vadon élő állatok, hanem háziasított rénszarvasok.

Török szerint az is érthetetlen húzás volt Semjén részéről, hogy helikopterrel szállíttatta el a rénszarvast. Jávorszarvasról már csak ezért sem lehet szó, mert azok erdős területen élnek, valamint túl nagyok és nehezek a helikopteres szállításhoz. A helyi vadászok általában quaddal szállítják a lelőtt állatokat; sokkal olcsóbb és praktikusabb a helikopternél. Mondjuk az tény, hogy egy quaddal nem lehetett volna ilyen látványos videót forgatni:

(Facebook)

Rovatok