Index Vakbarát Hírportál

Nem az Iszlám Államhoz tartozott a Röszkénél elfogott két ember

2018. március 12., hétfő 09:52

Szanka Ferenc, a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője cáfolta a Magyar Időknek azt a szombati hírét, miszerint az Iszlám Állammal együttműködő terrorszervezethez tartozott az a férfi és nő, akiket a TEK fogott el Röszkénél. Mint az ügyészségi szóvivő írja,

pénteki napon terrorizmus finanszírozásának bűntette megalapozott gyanúja miatt előzetes letartóztatásba vett két személy a nyomozás eddigi adatai alapján nem hozható összefüggésbe az Iszlám Állammal.

A pénteken egy hónapra előzetes letartóztatásba helyezett

két ember a nyomozás adatai alapján logisztikai tevékenységgel és egyéb más módon járultak hozzá egy a nemzetközi egyezmények szerint terrorszervezetnek minősülő szervezet működéséhez. A gyanú szerint tevékenységüket 2009-2010- től 2015-ig fejtették ki jellemzően Irak területén. A fentieket követően szöktek el a szervezettől és indultak el Európa irányába. A gyanú szerint 2017. év végén jelentkeztek belépésre a röszkei tranzitzónában és nyújtottak be menekültkérelmet.

Az ügyészségi közlemény szerint "a nyomozást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Vagyonvisszaszerzési Hivatala folytatja a Csongrád Megyei Főügyészség fokozott ügyészi felügyelete mellett".

Rovatok