Index Vakbarát Hírportál

Tüntetés lesz a magyar egészségügyért

2018. március 12., hétfő 13:38

A magyar egészségügyért hirdetett tüntetést a Független Egészségügyi Szakszervezet március 24-re az Alkotmány utcába délután kettőre. Korábban jelezték már, hogy ezt tervezik, most egy Facebook-posztban pontosították a dátumot és a helyszínt. 

Azt írják, "a magyarok ma átlagosan 5 évvel élnek rövidebb ideig, mint máshol Európában és 2017-ben is rövidebb életre számíthattunk, mint 2014-ben. Kétszer annyian halnak meg nálunk rákban és infarktus után is magas a halálozási szám. Egy magyarnak háromszor annyi az esélye, hogy egy érszűkület miatt levágják a lábát , mint máshol az Európai Unióban. Hónapokig kell várni fontos vizsgálatokra és ezért gyakran későn ismerik fel a bajt. Egy ápolónő, mentő-dolgozó, szociális gondozó bére 40%-át sem éri el a nyugati béreknek, pedig az ország teljesítménye többet engedne ennél.

Az elmúlt években több ezer közpénzen kiképzett egészségügyi dolgozó, mentő dolgozó, szociális gondozó hagyta el az országot, vagy a szakmát az alacsony bérek, a megbecsülés hiánya miatt, és a folyamat nem állt meg. Állítsuk meg Őket, hogy maradjanak itthon, és segítsünk, hogy jöjjenek vissza, azok akik elmentek! Drága az életünk, szeretnénk, ha tovább tartana, ezért álljunk ki magunkért és azok mellett az egészségügyi dolgozókért, akiktől az életünk függ."

Rovatok