Index Vakbarát Hírportál

Vádat emeltek a szélsőséges MNA nyolc tagja ellen

2018. március 12., hétfő 10:12

Vádat emelt a Fővárosi Főügyészség a Magyar Nemzeti Arcvonal nevű szélsőjobboldali szervezet ellen. Ez az a csoport, amit korábban az a Győrkös István vezetett, aki egy razzia során halálosan megsebesített egy rendőr nyomozót.  

A szélsőséges politikai nézeteket valló szervezetet érintő akciók, és házkutatások során a rendőrök 2016 őszén lőfegyvereket, lőszert és robbanóanyagot is találtak. Az ügynek összesen nyolc vádlottja van

A vádirat szerint az ügy hét vádlottja a lakóhelyükön lőfegyvereket, lőszert, robbanóanyagot, robbantószert tartott engedély nélkül, míg nyolcadik társuk engedélyköteles lőfegyverek illegális megvásárlásában működött közre.

A rendőrség a Terrorelhárítási Központ közreműködésével 2016 őszén több helyszínen, így Jászberény, Galgaguta, Bőny településeken tartott szervezett akció keretében házkutatást. A különböző helyszíneken összesen több mint 30 lőfegyvert, több ezer lőszert, lőfegyverdarabot, valamint az egyik vádlottnál csaknem 1 kilogramm tömegű robbanóanyagot találtak és foglaltak le.

A vádlottak közül két férfival szemben a főügyészség közösség tagja elleni erőszak előkészülete miatt is vádat emelt. A Magyar Nemzeti Arcvonal nevű félkatonai jellegű, hierarchikusan működő szervezet a hozzá köthető weboldalakon 2015. és 2016. évben több, migráns- és zsidóellenes cikket tett közzé, amiben az említett két vádlott közreműködött. A megjelentett írások az e csoportokhoz tartozó személyek elleni gyűlölet keltésére voltak alkalmasak az ügyészek szerint. 

A szervezet katonai jellegű táborokat tartott a tagjainak, melyeknek az harcászati kiképzések, erőnléti edzések, küzdősport képzés mellett az ideológiai képzés is részét képezte. A fenti tartalmú írások, valamint a Magyar Nemzeti Arcvonalhoz a tagok toborzása, valamint a katonai táborok és kiképzések együttesen magában hordozták az említett csoportokhoz tartozó személyek elleni konkrét, erőszakos fellépés veszélyét

A közösség tagja elleni erőszakra való felkészülés folyamatát a rendőrség fellépése szakította meg. A Főváosi Főügyészség az ügyben lőfegyverrel, lőszerrel, robbanóanyaggal visszaélés bűntette, valamint közösség tagja elleni erőszak előkészületének vétsége miatt a mai napon nyújtja be a vádiratot az illetékes bíróságra.

Rovatok