Index Vakbarát Hírportál

Elítélték a kegyetlen gazdát, aki brutálisan összeverte a kutyáját

2018. március 29., csütörtök 10:23

Bíróság állatkínzásért elítélte azt a férfit, aki "egy heves megyei községben kíméletlenül megvert és megkínzott egy kiskutyát azért, mert az játékosan elszaladt tőle az utcán". A Heves megyei ügyészségi sajtóközleménye az eset plasztikus leírásában a maga nemében páratlan fordulatokkal szolgál.

Az ügyészség szerint a férfi 2017. június 18-án részegen "vitte sétáltatni a faluban az egy éves, keverék fajú kan kutyát". A kutya valahogy kiszabadult a pórázból, és "szabadon tudott futkározni az utcán". Eközben egyre messzebb került a férfitól "miközben kíváncsian szaglászta a környezetét, ezért nem fordított figyelmet arra, hogy a vádlott egyre dühösebben, és egyre keresetlenebb szavakkal hívja őt magához" - fogalmaz az ügyészség.

Amikor aztán a férfi utolérte a kutyát, rögtön rátámadt, "elsőre mindjárt erőteljesen belerúgott, aminek következtében a kis állat jó egy métert repült. Ekkor odalépett hozzá, megragadta a nyakörvét, és annál fogva a földhöz vágta úgy, hogy a kutya a hátára esve mozdulatlan maradt. Kegyetlen gazdája ezt követően végigrugdosta az úton a fájdalomtól összegörnyedt állatot, egészen a házuk kapujáig, ahol a kerítésen keresztül berúgta az udvarra, majd ott egy lánccal még többször végig vágott rajta".

A kutyának kificamodott a csípője, ami önmagában is súlyos sérülésnek minősül. A bántalmazás módja, iránya és ereje ugyanakkor alkalmas volt arra, hogy az állatnak akár maradandó egészségkárosodást, illetve komolyabb, egész további életére kiható mozgásszervi zavarokat okozzon.

A bíróság a férfit 4 hónapi, végrehajtásában 1 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, a "nyúl nagyságú ártatlan kiskutyát" egy állatmentő alapítvány közreműködésével örökbe fogadták.

Rovatok