Index Vakbarát Hírportál

Papucsban, köntösben hagyta az agyvérzéses beteget az út szélén a betegszállító

2018. március 29., csütörtök 11:19

Erzsébetet március 27-én kedden reggel 7-kor bocsátották el a Jahn Ferenc kórház neurológiai osztályáról, ahol egy hétig kezelték, miután többedik alkalommal agyvérzést kapott. A lábát és a karját is érintette a stroke, nehezen beszél, nehezen mozog, nem tud segítség nélkül járni, de kórházi kezelésre egy hét után már nem volt szüksége. Mivel a férje dolgozott, édesanyjához indult haza, akivel egy utcában laknak, egymással szemben lévő házakban. Az egyhetes kórházi ellátás után a neurológiai osztály adminisztrátora hívott neki egy betegszállítót, meséli Erzsébet, ami rendben meg is érkezett a kórházba, az ígért reggel 7 órás időpontra. És itt kezdődött a rémálom.

Erzsébet agyvérzéssel került kórházba, egy hétig kellett bent feküdnie. Amikor hazaengedték, még mindig nem tudott segítség nélkül járni, nehezen beszélt, mozgott. Egy dél-pesti kerületben lakik, de a kórház tévesen egy másik, a lakóhelyétől legalább félórányi autózásra lévő, angyalföldi utca címét adta meg a betegszállítóknak. A kerületen kívül minden más, az utcanév és a házszám is stimmelt a címzésben. 

„Letoltak egy ágyon a betegszállítóhoz, segítettek beszállni, aztán velem és egy férfi beteggel elindultunk. Hosszan furikáztunk, Pestszentlőrincre mentünk először, mert ott fel kellett volna venniük egy beteget, de mire odaértünk, kiderült, hogy ő már taxival elment a kórházba. Ezután a Jahn Ferenc kórház Gyáli úti részlegéhez kanyarodtunk, ahol szintén felvettünk egy férfit, majd kiraktuk az Üllői útnál, CT- vagy MR-vizsgálatra ment. Ott egyszer csak azt mondta a betegszállító, hogy akkor most engem hazavisznek Angyalföldre. Mondtam gyorsan, hogy minek mennék én oda, nem ott lakom."

Na jó, akkor most kiszállunk.

– mondta a friss agyvérzéses Erzsébetnek kisebb vita után a betegszállító, aki azt bizonygatta, hogy arra a címre kell menni, ami a papíron van. Tehát az angyalföldire, ami valójában nem Erzsébet lakcíme.

"Mivel nem tudok jól mozogni, ezért kiszedtek az autóból, letették mellém a csomagjaimat, és elhajtottak. Előtte alá is írattak velem egy papírt, de nem volt nálam szemüveg, és olyan állapotban voltam, hogy papucsban, hálóingben állok az utcán a csomagjaimmal, hogy nem is tudom pontosan, mit írattak alá"

 – mesélte az eset másnapján feldúltan Erzsébet. 

A nő nehezen mozog, nem mert elindulni, csak állt egy helyben kórházi viseletben az Üllői úton, és egy arra járó nő segítségét kérte. A járókelő elkísérte a közeli egészségügyi intézmény portájára, ahol Erzsébet leült, és taxit hívott, hogy hazamenjen. A főtaxis sofőr nagyon készséges volt vele, hazakísérte, és betámogatta a lakásba. Vizy András, a Főtaxi szóvivője az Indexnek megerősítette, amit Erzsébet elmondott, kollégája nagyon sajnálta a hálóingben, köntösben kirakott nőt.

Elírták a címet és sajnálják

A Jahn Ferenc kórháznál az Indexnek elmondták, hogy ebben az esetben is – ahogy mindig – a betegek szállításával kapcsolatos érvényes eljárás rend szerint jártak el, és az Országos Mentőszolgálatnál (OMSZ) rendelték meg a szállítást, de 

sajnos valóban rossz kerületet tüntettek fel a lapon, amit a szállítónak átadtak.

A baj az lehetett, hogy Erzsébet az édesanyjához igyekezett. „Az érintett osztály jelentése szerint a beteg hazaszállítását nem a kórházi nyilvántartási rendszerben megjelölt lakcímre kérte. Az adminisztrátor interneten nézte meg a beteg által szóban megjelölt cím irányítószámát. Sajnálatos módon munkatársunk nem vette észre, hogy az adott utcanévhez tartozó irányítószám nem az angyalföldi. A mentőszállítási kérőpapíron egyébként az adminisztrátor szerint szerepelt a beteg hozzátartozóinak telefonszáma és nagy valószínűséggel a beteg állandó lakcíme is" – mondták a kórházban. Tehát eszerint a szállító észrevehette volna, hogy az eredeti lakcím dél-pesti, vagy akár értesíthette volna Erzsébet hozzátartozóit, amikor kiderült a hiba, de nem tette meg.

„A beteg tiszta tudatállapotban távozott az osztályról, a szállítás további részleteiről információval nem rendelkezünk. A beteg által megadott címhez tartozó irányítószám tévesztése miatt mélységes sajnálatunkat fejezzük ki, és az ebből adódóan okozott kellemetlenségért a beteg és a hozzátartozók elnézését kérjük" – mondták még a kórház főigazgatóságán.

A mentőszolgálattól Győrfi Pál, kommunikációs vezető azt mondta az Indexnek, hogy bár hivatalos panasz az Országos Mentőszolgálathoz nem érkezett, hivatalos tájékoztatást kérnek az érintett betegszállító cégtől, amelynek kötelessége a jogszerű és tisztességes munkavégzés.

Egy adat, információ torzulása, félreértése (például a kerület száma) sajnos minden rendszerben előfordulhat, az embertelen bánásmódra azonban nem lehet magyarázat

– mondta Győrfi Pál, de nem árulta el, hogy melyik betegszállítóról lehetett szó.

Rovatok