Index Vakbarát Hírportál

Két év felfüggesztettet kapott az orosz szakadároknál Donyeckben harcoló magyar

2018. április 3., kedd 12:32 | aznap frissítve

Tiltott toborzás miatt két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Szekszárdi Törvényszék azt a paksi férfit, aki az orosz szakadárok oldalán harcolt Donyeckben, írja a 444.hu.

A 46 éves L. Krisztián korábban a rendőrségnél dolgozott. 2015 szeptemberében utazott ki Donyeckbe, ahol önként belépett a szakadárokhoz. Néhány hetes katonai kiképzés után éles bevetésen is részt vett. 2016 januárjában megsérült a harcokban, de júliusra felépült és visszament a frontra, majd újból megsebesült. 2016 szeptemberében újabb egyéves megállapodást írt alá a Donyecki  Népköztársaság Hadseregével. A szolgálat alatt több kitüntetést is kapott.

2017 szeptemberében tért vissza Budapestre. A magyar hatóságok Ferihegyen őrizetbe vették.

A férfi ellen azért indítottak eljárást háborús bűncselekmény gyanújával, mert belépett egy szövetséges fegyveres erőn kívüli, idegen fegyveres szervezetbe. A magyar jog ezt tiltott toborzásnak nevezi.

L. Krisztián a bíróságon azt vallotta, hogy ő eredetileg  békefenntartó küldetésre vállalkozott. A  minszki tűzszüneti megállapodás aláírása után ment ki, arra számított, hogy mire kiér, addigra véget érnek a harcok.

Korábban az jelent meg a sajtóban  L. Krisztiánról, hogy megpróbált más magyarokat rávenni arra, hogy csatlakozzanak a szakadárokhoz, de a vádirat szerint ilyen nem történt.   

Rovatok