Index Vakbarát Hírportál

Oszter Sándor elbukta a tavait

2018. április 6., péntek 08:49 | hat éve frissítve

Oszter Sándorral a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság közölte, hogy a birtoka szélén létesített, sok gondot okozó tavak a mostani formájukban nem maradhatnak fenn - tudta meg a Blikk. A színész állandóan összetűzésbe került a település lakói­val, az elmúlt hetekben kétszer is átszakadt a gát, legutóbb három napja írtunk erről, a helyiek féltek, hogy a víz elárasztja a környékbeli házakat. Helyszíni riportunkat itt olvashatja

Diósjenőn engedély nélkül létesített tavak ügyében a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság megindította a szükséges vízügyi hatósági eljárást, és kötelezte az építtetőt arra, hogy biztosítsa a patak vizének szabad átfolyását -  mondta a Fővárosi Katasztrófavédelem szóvivője azt mondta a Blikknek. A döntés azonnali hatályú, Osztert megbüntetik, ha a jövőben a víz duzzasztásával vagy a terület lezárásával próbálkozik.

Oszternek hagynia kell, hogy a tó kiszáradjon, a meder ürese lesz majd, egy részét feltölti az iszap. De egy vízügyi szakértő szerint ez nem jelenti azt, hogy Oszternek vissza kell állítania a területet az eredeti állapotába, nem kell betemetnie a medret. A szabad átfolyás miatt tavak sem kialakíthatóak ezentúl.

A helyiek továbbra is bizalmatlanok, szerintük a hatóság csak most kezdte el komolyan venni az ügyet. Bár a tó mellett élő család szerint Oszternek eddig sem volt engedélye a tó felduzzasztására, így nincsenek meggyőződve arról, hogy a bírósági döntés bármit megváltoztat.

A legnagyobb veszélyt most az eső jelenti, ha hirtelen nagy mennyiségű csapadék zúdul le, a töltés és az átfolyó tovább pusztul majd. Egyébként a katasztrófavédelem tényleg folyamatosan itt van, még este is itt maradt valaki figyelni a tavat, s már ők is beismerik, hogy veszélyessé vált a helyzet – mondta lapunknak Oszter Sándor szomszédja, aki nagyon tart a vízözöntől.

2010-ben még az olasz stílusban tervezett, 500 négyzetméteres kastély és az akkor 2,5 hektáros birtokot 750 millió forintért akarta eladni Oszter, de nem sikerült, és pár évre rá, 2014-ben kezdte el a hírhedt tavakat kialakítani. 

Rovatok