Index Vakbarát Hírportál

Visszahívta Morvai Krisztinát a Jobbik az EP-ből, de Morvai marad

2018. április 11., szerda 18:01 | hat éve frissítve

A Jobbik országos választmányának küldöttei keddi ülésükön felszólították a párt országos vezetését, hogy hívja vissza európai parlamenti mandátumából Morvai Krisztinát. A Jobbik elnöksége ezt a szerdai ülésén ellenszavazat nélkül meg is szavazta - közölte a párt. Morvai csütörtök reggel az MTI OS-en keresztül megüzente, hogy mandátuma lejártáig Brüsszelben marad.

A Jobbik szerint Morvai Krisztina a Jobbik listájáról szerzett képviselői mandátumot az Európai Parlamentben, de régóta intenzív kampányt folytat az őt delegáló párt ellen "éppen olyan hazugságokkal és rágalmakkal, amiket a Fidesz és propagandasajtója zúdított az elmúlt időszakban a Jobbikra", és segítette a Fidesz kampányát, ami egy egykori jogvédőtől szégyen - írták.

Morvai Krisztina nem köteles visszaadni a mandátumát akkor sem, ha a pártja kéri. Nincs olyan szabály, ami ezt előírná neki az Európai Parlamentben. Bokros Lajos is kitöltötte korábban a mandátumát, annak ellenére, hogy az MDF először visszahívta, aztán meg is szűnt alóla a párt.

Az EP-képviselő pont erre hivatkozva közölte, csütörtök reggel, hogy nem jön haza.

Az európai parlamenti képviselők jogállasáról szóló jogszabály ilyen jogi lehetőséget nem ismer, így mandátumom lejártáig, 2019 júliusáig tisztségemben maradok. Az eddigi következetességgel, elszántsággal fogom képviselni Magyarország érdekeit, összhangban saját lelkiismeretemmel és a Jobbik 2009 évi illetve 2014 évi európai parlamenti választási programjával, amelynek végrehajtására a választók felhatalmaztak.

Morvai még tavaly decemberben jelentette be, hogy ki fog majd szállni a politikából, de azóta inkább olyan hírek érkeztek róla, hogy valóban a Fidesz kampányát segíti , vagy hogy nekiment a Jobbiknak, tehát a párt döntése nem túlságosan meglepő.  

Rovatok