Index Vakbarát Hírportál

A vajdasági magyar nyelvű felsőoktatás megteremtőjét is sikerült listáznia a Figyelőnek

2018. április 13., péntek 20:56

A Figyelő rátette a Soros-listájára Várady Tibor nemzetközi hírű jogászprofesszort is, mivel a jogtudós nevét is megtalálták a CEU oktatói között. Várady egy vajdasági, nagybecskereki születésű jogász-akadémikus, aki, írja a vajdasági Szabad Magyar Szó,

évtizedeket fordított arra, hogy magyar nyelvű egyetemi oktatást teremtsen Vajdaságban,

és hogy megvalósítsa a nemzeti tanácsokra alapuló kulturális autonómiát.

Várady saját vagyonából hozta létre a vajdasági kisebbség százéves történetének legnagyobb ösztöndíj-alapítványát, amely jelenleg is a Magyar Nemzeti Tanács diáktámogatásának legnagyobb kincse, írja a lap, hozzátéve: nemzetközi jogászként Várady attól is megmentette a vajdasági magyarságot, hogy a Bosznia-Hercegovina által követelt sokmilliárdos háborús kártérítést neki kelljen állnia.

Várady nyilatkozott a Vajdasági Televízió magyar szerkesztőségének, azt mondta, nem először szembesül ilyesmivel.

"Amikor a hetvenes években az újvidéki Jogi Karon magyar nyelvű oktatást igyekeztem bevezetni, keringtek olyan hírek, hogy valakinek az ügynöke vagyok, de ez nem került a sajtóba. A párhuzamos magyar oktatás pedig megindult. Aztán a kilencvenes években Šešelj állította, valamilyen figyelőket emlegetve – és ez a sajtóban is megjelent –, hogy idegen ügynökként azon dolgozom, hogy Vajdaságot visszacsatoljam Magyarországhoz."

Várady azt mondta, "most pontosítva lett, hogy kinek az ügynöke vagyok (Soros Görgyé), csak az maradt ki, hogy mi a feladatom. Pedig ez engem is érdekelne. A CEU-n valóban dolgoztam két évtizeden át – három éve mentem nyugdíjba. Külkereskedelmi jogot és nemzetközi vitarendezést tanítottam. Bevezettem egy új tantárgyat, amely kisebbségi jogokkal foglalkozott – mert ezt a témát egész életemben fontosnak tartottam".

Szomorú nézni ezeket a listákat és híreszteléseket, melyek tiporni igyekeznek minden polgári gondolkodást. Míg nézegetem őket, szeretnék kilépni a bénító polarizációból. Azt hiszem, ez most nem jobboldal vagy baloldal, nem konzervativizmus vagy liberalizmus – ez marhaság.

A Figyelő listájáról, amelyen egyébként halott emberek, az  Orbán-kormány egykori tagja , már  elhunyt egykori Fidesz-szavazó is van, itt írtunk . Az azon szereplő szervezetek még  aznap közölték , hogy nem ijedtek meg. A listát elítélte az amerikai nagykövetség és a Corvinus egyik tanszéke, valamint az ELTE alkotmányjogi tanszéke is.

Rovatok