Index Vakbarát Hírportál

A jobbikos Sneider Tamás vesztett a szkinheadperben első fokon

2018. április 16., hétfő 18:11

A Népszava számolt be Sneider Tamás és Ujhelyi István régóta húzódó perének első fokú ítéletéről.

Sneider rágalmazás miatt fordult a hatóságokhoz azután, hogy a szocialista politikus az ATV-ben 2014-ben - amikor kiderült, hogy Sneider lesz az Országgyűlés alelnöke - azt mondta róla, hogy egy maffiaszerű szervezetnek, egy szkinhedszervezetnek volt a vezetője. Akkor egyébként Martin Schulz, az Európai Parlament elnökeként is megszólalt: "Tudatában vagyok annak, hogy demokratikus eljárás során kapott többséget, de ettől még nekem nem tetszik, hogy egy egykori szkinhed legyen egy demokratikus parlament alelnöke az Európai Unióban".

Seider visszautasította, hogy egy maffiaszervezetnek lett volna a vezetője - a '90-es években Egerben működő Nemzeti Ifjak Egyesületéről van szó -, de az eljárástól, feljelentéstől eltekintett volna, ha Ujhelyi bocsánatot kér tőle. Erre azonban nem volt hajlandó a jelenleg EP-képviselőként dolgozó Ujhelyi. Jött a feljelentés.

Ujhelyi akkor azt mondta erről, hogy "minimum furcsa, hogy egy rasszista indíttatású, erőszakos cselekményért felfüggesztett börtönre ítélt közszereplő jogi eszközökkel kíván tőlem elégtételt venni". Ujhelyi itt arra az esetre gondolt, amikor Sneider és barátai csoportosan bántalmaztak egy cigány férfit, ami miatt Sneider felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Sneider akkor úgy nyilatkozott erről, hogy ő csak egy pofont adott egy „maffiózónak”, akinek "fel is repedt a pittye", de megbánta, fiatalkori botlás volt.

A 2014 óta húzódó ügyben  két tárgyalást tartottak, azokon Sneider Tamás is részt vett. A hétfőn rendezett utolsó tárgyalási napon azonban nem tudott ott lenni a jobbikos politikus.

A Népszava beszámolója szerint: "Ujhelyi jogi képviselője emlékeztetett rá, hogy az eljárás során Sneider (mozgalmi nevén: Roy) még azt is tagadta, hogy szkinhed vagy szkinhedvezető lett volna. Ezzel szemben az ügyvéd korabeli újságcikkekkel igazolta, hogy a sajtó a kilencvenes években így emlegette. Életszerűtlen, hogy korábban nem tiltakozott, ha valótlannak találta az állítást".

Ujhelyi védője azt is hangsúlyozta, hogy abban az ügyben, amiben elítélték Sneidert (Royt), az indoklásban szerepel, hogy cigány származása miatt bántották azt a férfit. "A Sneider által kifogásolt „maffiaszerű” kifejezés pedig olyan gyakran használt szófordulat, ami belefér a politikai véleménynyilvánítás szabadságába" - írja a lap. Ujhelyi maga pedig azt mondta, nem rágalmazott, csak arra hívta fel a figyelmet, hogy a parlamentben komoly tisztséget betöltők tagadják le korábbi tevékenységüket.

A bíróság felmentette Ujhelyi Istvánt a rágalmazás és becsületsértés vádja alól, az ítélet nem jogerős.

Rovatok