Index Vakbarát Hírportál

Szél Bernadett új választást akar a választókerületében

2018. április 17., kedd 10:40

Szél Bernadett, az LMP társelnöke szeretné elérni, hogy ismételjék meg a választást Pest megye 2-es választókerületében, ahol jelöltként indult. A Budakeszit és Budaörsöt magában foglaló körzetben Szél 296 szavazattal kapott ki a fideszes Csenger-Zalán Zsolttól (44,14%–43,72% volt a szavazati arány közöttük).

Szombaton bontották az utolsó urnákat, ekkor számolták az átjelentkezők és a külföldön voksolók szavazatait is. Vasárnap hajnalra született meg az eredmény. Szél jól szerepelt az utolsó körzetben, majdnem 500 szavazatot vert fideszes ellenfelére, de ez sem volt elég a fordításhoz.

Az LMP-s jelölt a Facebookon jelentette be, hogy nem hagyja annyiban a dolgot, és új választás kiírását kezdeményezi. „Pest 02-ben a történet folytatódik. Egyrészt törvényben rögzített határidőn túl született eredmény, másrészt az egyes szavazókörökben tapasztaltak miatt számos kifogást nyújtunk be.

El akarjuk érni, hogy a választási bizottság rendelje el a választás megismétlését. Ha elutasítják, a Kúriáig meg nem állunk.

Ennek azért van országos jelentősége, mert a Fidesz–KDNP 133 mandátumot szerzett, így éppen eggyel van meg a kétharmada. Hétfőn a Jobbik miskolci jelöltje, Jakab Péter jelentette be, hogy Miskolc 1-es vk-jában kezdeményezi a választás megismétlését.

Rovatok