Index Vakbarát Hírportál

A pákozdi polgármester trükkös úton próbálta megtolni a Fidesz kampányát

2018. április 18., szerda 12:26

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közleményben tudatta, hogy az utóbbi hetekben több eljárásban is elérte, hogy a Nemzeti Választási Bizottság igazat adjon a választópolgároknak a választási szervek a választási eljárás törvényességével kapcsolatos kifogásaik miatt. A jogvédő szervezet a következő ügyekben bizonyította a jogsértést:

A TASZ azt is kifogásolta, hogy az NVB a hivatalos választási oldalon a szavazás napján törölte, és a mai napig, az eredményekkel kapcsolatos jogorvoslati határidő lejártáig elérhetetlen állapotban tartja a saját, április 8. előtti határozatait. Pedig ezek szükségesek ahhoz, hogy a polgárok megfelelően meg tudják alapozni kifogásaikat, fellebbezéseiket. 

Mráz Attila, a TASZ Választási Jogi Programjának vezetője szerint fontos, hogy 

"jogi eljárásokban derül az ki, mennyire elterjedtek a hibák, és mennyire megalapozottak a visszaélésekkel kapcsolatos gyanúk."

és rámutatott arra, hogy az NVB határozata azt is egyértelművé teszi: a választási szerveket terheli azért a felelősség, hogy az eljárás visszásságaival kapcsolatos tényfeltárás, tisztázás folyamatát nem elősegítették, hanem akadályozták.

Rovatok