Index Vakbarát Hírportál

Mi tartja hatalmon Orbánt?

2018. április 20., péntek 16:36

A populizmus a 2010-es évek egyik legizgalmasabb politikai jelensége, ami nyilván azért vált izgalmassá, mert jellemző: Donald Trumptól a Netflix-sorozatért kiáltó Rodrigo Dutertéig egy sor teljesen eltérő társadalmi, kulturális és politikai hátterű országban jutottak hatalomra szélsőséges populista politikusok harsány elitellenességgel, arcátlan ígéretekkel és nem kevés tesztoszteronnal fűtött kampányoknak köszönhetően.

Sőt, térségünkben Orbán Viktor és Jarosław Kaczynski – ha egy hónappal ezelőtt lennénk, akkor –Robert Ficót is említhettem volna – megmutatták, hogy

a populizmus annak ellenére is képes a hosszútávú, stabil kormányzásra, hogy rettentően ellenséges a politikai intézményekkel és a politikai elittel szemben.

A lengyel és magyar populizmus sikerére próbál magyarázatot (magyarázatokat) adni a Political Capital Institute két országot összehasonlító kutatása, melyet pénteken mutattak be egy rakás külföldi diplomata és egy nemzetközi kerekasztal kíséretében.

Az intézet Magyarországon és Lengyelországban végzett összehasonlító elemzését Krekó Péter igazgató mutatta be. Ez az elemzés nagy merítésű felmérések és szakértői interjúk segítségével azt vizsgálja,

Milyen attitűdöknek köszönhetően ilyen nagy a támogatottsága a populista politikának?

A tanulmány a következő fő kérdésekre koncentrált, hogy be lehessen lőni a populista szimpátia forrásait:

A közvélemény-kutatások több érdekes eredményt szültek (melyeket a tanulmány megjelenése után, ígérem, részletesebben is ismertetünk majd); ezek közül a magyar politikára nézve talán az volt a legtanulságosabb, hogy

A populizmus keresztül-kasul szabdalja a pártokat.

Azaz a magyar politikai pártok egyáltalán nem oszthatók fel populista és antipopulista szempont alapján.

a társadalomban nagyon mélyen ülő elitellenességet a kormányzatoknak – azaz paradox módon magának a politikai elitnek – sikerül áthárítania a nemzetközi elitekre.

A populizmusból nincs hátraarc

A tanulmány bemutatását egy, a populizmus különböző vonásait elemző kerekasztal-beszélgetés követte Boda Zsolt, az MTA Politikatudományi Intézetének igazgatójának, Judy Dempsey, a Carnegie Europe vezető kutatójának, Gerald Frost Magyarországról is publikáló újságírónak, a budapesti Danube Institute volt igazatójának, valamint Jacek Kucharczyk, az Institute of Public Affairs igazgatójának részvételével. A beszélgetés megszívlelendő vagy legprovokatívabb megállapításai:

(Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök és Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormányzó Jog és Igazságosság Párt elnöke a szmolenszki légikatasztrófa áldozatainak emlékére állított, Mementó Szmolenszkért elnevezésű emlékmű felavatásán Budafokon 2018. április 6-án. Fotó: Huszti István/Index)

Rovatok