Index Vakbarát Hírportál

A DK, a Jobbik és a Párbeszéd sem teljesítette az ÁSZ kérését

2018. április 21., szombat 09:20

Az Állami Számvevőszék a választás előtt a Fidesz és a KDNP-n kívül a hét ellenzéki párt könyveibe nézett bele, és most értékelte az úgynevezett intézkedési terveket, amiket a 2018. január elején lezárult vizsgálatok következményeként kértek. Azt írják, hogy az MSZP, az Együtt és a Liberálisok intézkedési tervét megfelelőnek találták, az LMP esetében kiegészítést, pontosítást kértek, míg a Jobbik, a DK és a Párbeszéd esetében nem találták alkalmasnak az intézkedési tervüket az ellenőrzés során feltárt hiányosságok megszüntetésére.

Az ÁSZ megállapította, hogy  az ellenzéki pártok - ugye a Fideszt és a KDNP-t nem ellenőrizték - számviteli és könyvvezetési szabálytalanságokat vétettek, hiányosságokat tártak fel náluk, és megállapították róluk, hogy tiltott vagyoni támogatást fogadtak el.

Az ÁSZ mostani közelményében emlékeztet, hogy 2014 óta a pártoknak "tilos jogi személyektől – tehát például cégektől –, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettől, külföldi szervezettől és nem magyar állampolgár természetes személyektől származó nem pénzbeli, vagyoni hozzájárulás elfogadása. Tiltott vagyoni hozzájárulásnak minősül, ha egy párt a mindenki számára elérhető árnál lényegesen olcsóbban vesz igénybe, vagy rendel meg olyan szolgáltatásokat, mint például a plakátkihelyezés, könyvelési szolgáltatás, vagy ingatlanbérlet." Az ÁSZ nem vizsgálta a Fideszt és a KDNP-t, és ezzel kapcsolatban náluk fel sem merül, a fenti szabályok kijátszása.

Az ÁSZ és elnöke, Domokos László, a Fidesz volt parlamenti képviselője, a választás előtt döntött úgy, hogy a Fideszt és a KDNP-t kivéve, ellenőrzik az ellenzéki pártokat, és most azt írták, hogy az "ÁSZ a politikai pártok ellenőrzése során is elsődleges célnak tekinti az átláthatóság, az elszámoltathatóság és a közpénzekkel való szabályszerű gazdálkodás követelményeinek érvényesítését."

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

Rovatok