Index Vakbarát Hírportál

Halálra éheztette a magatehetetlen eltartottat, 13 évet kapott

2018. április 25., szerda 11:49

13 év börtönbüntetésre ítélte a Szegedi Ítélőtábla szerdán azt az abádszalóki asszonyt, aki

halálra éheztetett egy gondozására bízott rokkantnyugdíjas férfit.

A táblabíróság különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek a jelenleg 39 éves vádlottat. A büntetlen előéletű, háromgyerekes asszony férje 2010 tavaszán kötött eltartási szerződést az akkor 45 esztendős, agyvérzés miatt fél oldalára lebénult, betegsége miatt rokkantsági ellátásban részesülő férfival - a fele részben a beteg férfi birtokolta lévő abádszalóki ház tulajdonjoga ellenében.

A házaspár 2010 nyarán a férfit saját házuk egyik szobájába költöztette, csakhogy a férj 2014 nyarától Németországban kezdett dolgozni, és csak minden harmadik hónapban jött haza. Az asszony pedig egyre jobban elhanyagolta a rokkant férfi gondozását, tornáztatását; 2015 márciusától már enni és inni is alig adott neki, elhanyagolta a fürdetését. A beteg férfi egy hónap alatt alig 30 kilósra fogyott, és nagyon kiszáradt, a mozdulni sem képes testen csontig hatoló felfekvések keletkeztek. 

A vádlott már csak akkor értesítette az orvost, amikor a férfinek áprilisban légzési nehézségei támadtak. Ekkor azonban már hiába riasztotta az orvos a mentőket, az elhanyagolt férfi légzése és keringése a kórházba szállítás közben leállt, és az újraélesztésére tett kísérletek is eredménytelenek voltak. A szakértői vélemény szerint halálát közvetlenül trombózis okozta, a legalább egy hónapon át tartó éheztetés, a végtagok merevsége, a kezeletlen felfekvések a sértettnek "az átlagosnál nagyobb szenvedést okoztak". A vádlott az eljárás során mindvégig tagadta bűnösségét,

az utolsó szó jogán is azt állította, hogy rendesen gondozta a férfit.

Az első fokon eljáró Szolnoki Törvényszék 11 éves börtönbüntetést szabott ki, a táblabíróság erre rakott rá még két évet. Mivel a bíróság a kiszabott büntetés azonnali végrehajtását is elrendelte, az addig házi őrizetben lévő asszonyt fegyőrök vezették el a tárgyalóteremből.

(MTI)

Rovatok