Index Vakbarát Hírportál

NVI: január után több tucatnyian költöztek be szabolcsi falvakba

2018. április 27., péntek 11:46 | aznap frissítve

Bár a Nemzeti Választási Iroda azzal adta ki közleményét, hogy nem igaz, hogy az ukrán határ közelében többezren létesítettek lakcímet, viszont a Belügyminisztériumtól kapott adatok alapján elismerik, hogy "2018. január 1-től 60 fő létesített lakóhelyet, és 30 fő tartózkodási helyet Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 4. számú egyéni választókerülethez tartozó Botpalád, Csaholc, Fülesd, Kispalád, Milota, Sonkád, és Zsarolyán térségében".

Az NVI szerint "a hét település lakossága 2018. január 1-jén 5882 fő volt. 2018. január 1-től mindössze 60 fő létesített lakóhelyet, és 30 fő létesített tartózkodási helyet ezeken a településeken". Ideértik a kiskorúakat is.

"Csak a választópolgárokat vizsgálva: a választás kitűzése napján a névjegyzékben szereplők száma 4502 fő, a szavazás napján 3962 fő, a megjelent választópolgárok száma pedig 2494 fő (62,9 százalék, vagyis az országos átlagnál alacsonyabb)", írja az NVI.

A magyarországi szavazókörökben csak azok a magyar választópolgárok szavazhatnak, akiknek van magyarországi lakcímük. Azok a magyar választópolgárok, akiknek nincs magyarországi lakcímük, a sikeres regisztrációt követően kizárólag levélben szavazhatnak, írja közleményében az NVI.

Korábban az Index is írt arról, hogy a választásokhoz közeledve néhány határmenti településen hirtelen megnövekedett a lakosságszám. Az állítások legsúlyosabb része az volt, hogy ezeken a településeken egy-egy házba több tucat embert jelentettek be. Ezt nem cáfolta az NVI.

Nyitókép: kispaládi választási bizottság (Bődey János/Index)

Rovatok