Index Vakbarát Hírportál

Egy cirkuszigazgató bűvész lehet a kulturális államtitkár

2018. május 2., szerda 16:31 | aznap frissítve

Megbízható forrásból származó értesüléseink szerint várhatóan Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója lesz az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális államtitkára.  

A most 55 éves Fekete Péter Jászai Mari-díjas színházi rendező, előadóművész, cirkuszművész, korábban illuzionista trükktervezőként és bűvészként is dolgozott Münchenben. A Wikipédia szerint a Békéscsabai Jókai Színház korábbi és a Szarvasi Vízi Színház művészeti igazgatója, a Magyar Teátrum színházi lap főszerkesztője.

2002 és 2004 között a Nemzeti Színház oktatási és külkapcsolati igazgatója volt, 2007-2015-ig a békéscsabai színház igazgatója. Miniszteri biztosként 2011-ben a megyei előadóművészeti intézmények átadását felügyelte, 2012-ben a Nemzeti Színház, majd 2015-ben a Pesti Magyar Színház vezetőváltásával kapcsolatos ügyeket vezette.

2015 óta a nemzeti cirkuszművészeti stratégia kidolgozásáért felelt miniszteri biztosként és a Magyar Cirkusz- és Varieté ügyvezetőjeként. Miután 2015-ben menesztették Richter Józsefet a Nagycirkusz éléről, Fekete Péter vette át az intézmény vezetését. Fekete Péter feladata volt az új Nemzeti Cirkuszművészeti Központ előkészítése.

Az angolul jól beszélő Fekete Pétert a szakmában jó menedzsernek tartják, aki a békéscsabai színházat is felfuttatta, most pedig igyekszik megújítani a hazai cirkuszművészetet. Egyik forrásunk azt mondta: igazán sem bal-, sem jobboldalra nem lehet besorolni, mindkét oldallal jóban van. 

A Magyar Idők szerdai számában méltatja Fekete Péter érdemeit - a jövőbeni kormányzati poszt említése nélkül. A cikk szerint Fekete Péter már a kilencvenes években kísérletezett a színházi pedagógiával angol nyelven. Most folyik egy cirkuszpedagógiai program kidolgozása, amelyben humán és reál tárgyakat egyaránt tanítanak cirkuszi előadások segítségével. A cikkben Fekete arról beszél, hogy aki egy kötéltáncos artista műsorszáma után tanulja a hallójárat és egyensúly kapcsolatát, az biztosan nem felejti ezt el.   

Mint megírtuk, Balog Zoltán után Kásler Miklós onkológus veszi át az Emmi vezetését a negyedik Orbán-kormányban. Az egészségügyért felelős államtitkár Nagy Anikó, a Heim Pál Gyermekkórház igazgatója lesz. 

Úgy tudjuk, Rétvári Bence továbbra is parlamenti államtitkárként és miniszterhelyettesként marad a tárcánál. 

(Borítókép: Fekete Péter a nemzeti cirkuszművészeti stratégia kidolgozásáért felelős miniszteri biztos a Fővárosi Nagycirkuszban ahol interjút adott az MTI újságírójának 2015. június 29-én. - f otó: Kallos Bea / MTI)

Rovatok