Index Vakbarát Hírportál

Két magyar munkát keresett Csehországban, de támadt egy jobb ötletük

2018. május 2., szerda 10:46

Miután két magyar férfi sikertelenül próbált munkát szerezni Csehországban, kirabolt egy taxist, akit majdnem megfojtottak, majd agyonvertek. Mindkettejüket Magyarországon fogták el, és szerdán a Fővárosi Főügyészség nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt vádat is emelt ellenük; akár 20 évet is kaphatnak.

Az ügyészségi vádiratból egy brutális történet rajzolódik ki.

A két vádlott 2017 augusztusában utazott Csehországba, hogy munkát keressen. De hamar elfogyott a lelkesedés, mert "a körülményeket nem találták megfelelőnek", ezért pár nap elteltével úgy döntöttek, hogy hazautaznak. Fel is szálltak egy vonatra, amiről azonban - mivel jegyük az nem volt - a kalauz még a cseh határ előtt letessékelte őket. A vonatállomáson téblábolva határozták el, hogy kirabolnak egy ott parkoló taxist. Ehhez előre kinéztek egy közeli, elhagyatott helyet, és a pályaudvar közelében lévő kerékpártárolóban hagyott bicikliről leszedték az acél fékhuzalt -

azzal a szándékkal, hogy azzal fojtják majd meg a kiszemelt áldozatukat.

Másnap hajnalban be is ültek egy, az állomás előtt várakozó taxiba. Úgy helyezkedtek el, hogy egyikük a sofőr mellett ülve mutatta a telefonján, hová tartanak, a másik pedig a sofőr háta mögé húzódott. Amint megérkeztek a kiserdő melletti földúthoz, előkerült a fémhuzalból készült garott, amit a hátul ülő férfi a taxis nyakába vetett. A hurok másodperceken belül a halálát okozhatta volna, csakhogy a taxisnak sikerült a kezét a huzal és a nyaka közé ékelni, és annak ellenére is sikerült kibújnia a hurokból, hogy a mellette ülő magyar is elkezdte ütlegelni.

Ekkor a két vádlott kirángatta a taxist az autóból, és agyba-főbe ütötték és rúgták. Amikor az áldozat a földre került, megpróbálták elvinni az autót, de nem tudták beindítani. Miközben az indítóval szöszmötöltek, a taxisnak sikerült kereket oldania, és súlyos sérülései ellenére eljutott a legközelebbi településre, ahol azonnal értesítette a cseh rendőrséget. A támadók tönkretették az autó GPS-ét, majd három doboz cigit zsákmányolva bevették magukat a kiserdőbe. Később visszamentek az állomásra, ahonnan ezúttal már sikerült Magyarországra vonatozniuk; a nyomozók egy hónappal később itt fogták el őket.

A vádlottakat azóta is előzetes letartóztatásban tartják. A főügyészségi indítvány alapján, a vád szerinti bűncselekmény büntetési tétele tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztés.

Rovatok