Index Vakbarát Hírportál

Van néhány vitás pont a fiú Fekete-Győr András és az apa Fekete-Győr András között

2018. május 3., csütörtök 05:51

Nem ritka egy családban, hogy ideológiai, politikai nézetkülönbség van apa és fiú között. A történelemben számos ismert példa van erre. A jelenlegi politikai életben legutóbb az Orbánt bíráló Jeszenszky Géza és kormánypárti fia, Jeszenszky Zsolt vitatkozott nyilvánosan a Heti Válaszban.

Ezúttal pedig szintén a Heti Válaszban Fekete-Győr András Momentum-elnök engedett bepillantást a közéletről szóló családi vitáiba az édesapjával, akit szintén Fekete-Győr Andrásnak hívnak. Id. Fekete-Győr András a közelmúltig az állami irányítás alatt álló Országos Betétbiztosítási Alap vezetője volt, ám nemrég felmentették a posztjáról, mivel – mint most fogalmazott erről – „elfogyott a bizalom” iránta. Vagyis nem szakmai okok miatt küldték el.

Rendben van a gazdaság?

Ebből arra következtethetnénk, hogy idősebb Fekete-Győr András is teljesen kiábrándult a Fideszből, és a fia pártjának nagy támogatója lett, ám a páros interjú jelentősen árnyalja ezt a képet. Rögtön az elején idősebb Fekete-Győr András nem is volt hajlandó elárulni, hogy leszavazott-e a fiára pártlistán.

A jövőre szavaztam. Legyen elég ennyi.

Majd a beszélgetésből kiderül, hogy jó néhány ponton máshogy látja a világot apa és fia. Így például az ország gazdasági helyzete miatt az apa sokkal jobb véleménnyel van az ország állapotáról, mint a fia. Idősebb Fekete-Győr úgy fogalmazott:

„Figyelemmel követem a makrogazdasági folyamatok, számok alakulását. Ki kell mondani, hogy a kormány több területen komoly sikereket ért el, ez meglátszik a mindennapokban.”

Az ifjabb Fekete-Győr erre úgy reagált: a fő különbség, hogy „apukám közgazdász, a gazdasági eredményeket figyeli, én pedig jogászként a társadalmi, jogállami bűnökkel szemben emelem fel a hangom”.

Miről szól a Pride?

A másik vitás pont a Pride, a melegfelvonulás kérdése. A Momentum vezetője tavaly videóban buzdított mindenkit a Pride-on való részvételre, és azt mondta, hogy „a szerelemnek nincs neme, család az, amit annak tartasz". Idősebb Fekete-Győr szerint viszont a család férfi és nő kapcsolatán alapul.

Mire a fiú Fekete-Győr azt mondta, hogy a momentumosok a jogegyenlőség pártján vannak, vagyis hogy

nem lehet különbséget tenni azonos és különböző nemű párok között a jog eszközével.

És erről szól a Pride is.

Idősebb Fekete-Győr erre úgy reagált, hogy „nem akarok senkit kirekeszteni, legyenek a melegek boldogok egymással, de azt is vallom, hogy ezt a témát nem kell túlhangsúlyozni". Szerinte

a Pride a többségi társadalommal szembeni provokáció.

A vitás pontok ellenére az interjúból nem érezni kibékíthetetlen ellentétet. Sőt, kiderült, hogy az apa végig ott volt a választás estéjén a fia mellett a Momentum eredményváróján, és úgy zárta az interjút, hogy kormányzóképes ellenzék kell az országnak. „Ha ez négy év elteltével a Momentum lesz, nem fogok sírva fakadni. Legfeljebb a büszkeségtől.”

Volt arrogancia a Momentumban

Fekete-Győr András a Magyar Narancsnak is nyilatkozott, ennek a lapnak viszont egyedül adott interjút a párt jövőbeni terveiről és a választási szereplésről. A Momentum vezetője azt mondta, hogy a közösség elégedett a kampánnyal, utólag pedig már az eredménnyel is”, hiszen a 3 százalékos eredmény 175 ezer biztos szavazót jelent. Fekete-Győr ezért újra megpályázza az elnöki posztot a júniusi rendkívüli tisztújításon. 

A Momentum eddigi tevékenységéről ejt néhány önkritikus szót is. Elismerte például, hogy arrogancia volt abban, hogy az elmúlt 28 év politikusait en bloc elutasították, és „joggal sértődtek meg olyan emberek, akik jót próbáltak tenni az országgal, miközben mi egy skatulyába vettük őket a bűnösökkel”. Ezen mindenképpen változtatni akar.

A jövőben a Momentum szervezett mozgalmiságot ígér, a cselekvés köreivel akarja mobilizálni az embereket. A lehetséges szövetségkötésről pedig azt mondta Fekete-Győr, hogy a pártok jelenlegi helyzetét elnézve nem tud elképzelni egy nagy ernyőszervezetet vagy közös mozgalmat. Az LMP-vel nyitott az együttműködésre (Szél Bernadett beszélt az új pólus felé nyitásról az Indexnek), amennyiben a belső válság után új irányt vesz az LMP, akkor egyszer elképzelhető lesz, hogy egy pártszövetség legyen belőlünk.

Rovatok