Index Vakbarát Hírportál

Három településen is új polgármestert választottak

2018. május 6., vasárnap 21:42

Három településen rendeztek vasárnap időközi önkormányzati választást: Drávagárdonyban és Herencsényben polgármestert, Záhonyban polgármestert és képviselőtestületet is választottak.

Berta Sándor független jelölt nyerte az időközi polgármester-választást a Somogy megyei Drávagárdonyban vasárnap, írja az MTI a helyi jegyző tájékoztatása alapján. A győztes 64, vetélytársa, a szintén független Nagy János 12 érvényes szavazatot kapott. A barcsi járáshoz tartozó, mintegy 150 lelkes község 117 választópolgára közül 79 élt a választójogával, hárman érvénytelenül voksoltak. Az időközi választásra a korábbi független településvezető, Kovács István idén januárban bekövetkezett halála miatt volt szükség.

 Fazekasból kiválasztották Fazekast

Az egyetlen jelölt, Fazekas János függetlenként indult a polgármesteri székért.

Az időközi választást azért kellett kiírni, mert a korábbi polgármester, Jusztin Józsefné január 23-án elhunyt.

Tolnanémedi túl passzív volt

Akacsony részvétel miatt érvénytelen lett a Tolna megyei kistelepülésen a népszavazás. Tolnanémediben a fogyatékos embereknek épülő lakásotthonok telkeiről kellett volna dönteni, de a 864 választásra jogosultból csupán 184-en vettek részt a szavazáson.

„Akarja-e Ön, hogy Tolnanémedi község önkormányzatának képviselő-testülete visszavonja a 25/2017./III.22./ÖK számú határozatát, melyben intézményi férőhely kiváltásához ingatlant (5 db építési telket) biztosít?” – szólt a kérdés.

A megjelentek nagy többsége 161 ember igennel szavazott, tehát támogatta volna, hogy ne épülhessen meg a tervezett lakásotthon és foglalkozó műhely, ahovű a belecskai Mechwart András Otthon fogyatékkal élő 48 lakója költözne. A népszavazás kezdeményezője szerint az otthon rontaná a település életét. Az érvénytelen népszavazással azonban elvileg jogi akadály nem gördült a beruházás elé.

Rovatok