Index Vakbarát Hírportál

József Attila és Szabó Lőrinc versét lehet elemezni az érettségin

2018. május 7., hétfő 08:34 | aznap frissítve

Az idei középszintű magyarérettségin a feladatlap első részében a diákok egy két és fél oldal hosszú könyvismertető szöveget kaptak, amely a barátság szociológiájáról szól, írja az Eduline. A diákoknak a szöveg alapján kell megoldaniuk tíz feladatot. A szövegértési feladatnál a kérdések a szöveg logikai összefüggéseire, fogalmak meghatározására, információk kigyűjtésére vonatkoznak. 

A diákok a vizsga első részében emellett két téma közül választhatnak, amelyekről önállóan kell írniuk egy 120-200 szavas, rövid szöveget: 

Az érettségi második részében a diákok Balázs Béla egy felnőtteknek szóló meséjéről írhatnak műelemzést (Balázs Béla amúgy nem része a középiskolai tananyagnak - írja az Eduline), vagy a megadott szempontok szerint összehasonlíthatnak egy József Attila- és egy Szabó Lőrinc-verset. 

A matek- és történelemérettségi feladatainak megoldása élőben az Indexen

A magyar írásbeli érettségin a diákok négy órát kapnak a feladatok kidolgozására. A vizsga két részből áll. Középszinten a vizsga első 90 perces részében oldhatják meg a szövegértési és a szövegalkotási feladatot.   

A feladatlapokat 90 perc után beszedik, ezután kapják meg a diákok a második részt a kidolgozandó hosszabb, műértelmező esszéfeladattal. Itt vagy egy novellát, költeményt kell elemezni, vagy két művet kell összehasonlítani. A vizsgán a diákok használhatják a helyesírási szótárt.

Idén 110 700-an tesznek érettségit. Kedden matematikából, szerdán történelemből, csütörtökön angolból, pénteken németből tartanak írásbeli vizsgát.

Az írásbeli vizsgákat május 4–28. között, az emelt szintű szóbeli vizsgákat június 7–14., a középszintű szóbeliket pedig június 18. és 29. között tartják.

Rovatok