Index Vakbarát Hírportál

Schiffer András kilépett az LMP-ből

2018. május 7., hétfő 09:21

Schiffer András, az LMP alapítója, egykori társelnöke és frakcióvezetője a választások után nemcsak az ellenzéket, a stratégiáját (annak hiányát) bírálta élesen, hanem magát az LMP-t is támadta az elmúlt hónapok döntéseiért.

Ezek után nem meglepő Schiffer hétfői bejelentése, miszerint

a mai napon megszüntettem tagsági jogviszonyomat az LMP-ben.

Schiffer a Facebookon hosszabban is kifejtette, mi vezetett a szakításhoz. A 2016-os visszavonulása után kívülről akarta segíteni az LMP-t. „Úgy voltam vele, hogy a másfajta -immáron nem-hivatásos- közéleti szerepvállalásom jótékony harmóniában lesz majd az LMP politikájával. Nem így alakult, s ez számomra múlt szeptemberben, a werberi stratégia élesítésénél vált nagyon világossá."

Ezért – mint írta – fokozatosan kivonult a párt belső életéből, és tavaly szeptembertől egészen a választás napjáig – az ÁSZ-botrányt leszámítva – tartózkodott mindenféle nyilvános pártpolitikai megnyilatkozástól is. A választások után több interjút adott, ami már jelezte, hogy nem ért egyet az irányvonallal. Majd jött számára kegyelemdöfés.

Az utolsó csepp a pohárban: Szabó Szabolcs, a neoliberális Együtt képviselőjének csatlakozása az egykoron általam vezetett parlamenti frakcióhoz.

Schiffer nem titkoltan a globális szabadkereskedelmi politika korlátozása mellett van, ezzel szemben az EU–Kanada-egyezményről (CETA) szóló vitában „Szabó Szabolcs a fideszes Németh Zsolt tenyerébe csapott, és kijelentette: A szabadkereskedelem jó” – idézi az egykori együttös, ma már LMP-s képviselőt Schiffer.

„A pártpolitikának pontosan addig van értelme, amíg jól azonosítható morális céloknak rendeljük alá a taktikai szempontokat és nem fordítva. A 2013-as újjászületésnél azt írtuk ki a képzeletbeli homlokzatra: »Van, ami nem eladó!« Azóta ez a jelmondat is a feledés homályába veszett" – írta Schiffer András.

Kerestük természetesen Schiffert, aki a poszthoz semmit nem kívánt hozzáfűzni.

Az LMP köszöni és sajnálja

Az LMP közleményben reagált Schiffer András kilépésére. 

Az LMP először is köszönetét szeretné kifejezni Schiffer Andrásnak: nélküle ez a párt nem jött volna létre, és ma nem létezne. Ő rakta le a ökopolitika alapjait Magyarországon és az ő munkája is kellett ahhoz, hogy az LMP ma régió legerősebb zöldpártja. Kilépését sajnálattal vesszük tudomásul, ugyanakkor sok sikert kívánunk neki a továbbiakban is.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

(Borítókép: Ajpek Orsi / Index)

Rovatok