Index Vakbarát Hírportál

Az ápolónők hullafáradtak, harminc-negyven ágyra vannak ketten

2018. május 9., szerda 06:30 | aznap frissítve

Ágyszám-csökkenésre hivatkozva rúgtak ki a hatvani Albert Schweitzer kórház traumatológiai osztályáról két nővért és egy traumatológust, miközben a kórház hirdetésben pont ilyen szakembereket keres. A szerdai Népszavában megjelent információhoz egy bennfentes hozzáfűzi, hogy bár a kórház hivatalos nyilatkozata szerint "a traumatológiai osztály működése biztosított és nővérhiány sincs",

Az ápolónők hullafáradtak, harminc-negyven ágyra vannak ketten.

És a túlterheltség miatt már az ügyeletek utáni pihenőnapokat sem nagyon adják ki nekik. És bár az extra munkanapok kifizetésére ígéretet kaptak, ez nem megoldás a túlterheltségre, aminek végső soron az ellátottak isszák meg a levét.

A lap szerint a most elbocsátott egyik ápolónő harminchat évet húzott le az egészségügyben, négy éve lett volna még a nyugdíjig. A traumatológus elbocsátása mögött a Népszava szerint pedig pitiáner politikusi hatalmaskodás állhat: az orvos ugyanis állítólag nem adott ki valódi vizsgálat nélkül, faxon orvosi igazolást Tóth Csabának, a Heves megyei közgyűlés fideszes alelnökének (aki Szabó Zsolt hatvani illetőségű, a fejlesztésekért felelős államtitkár kabinetfőnöke volt), aki egy külföldi amatőr autóversenyen indult. A szabályokhoz ragaszkodó orvos az eset után pár nappal kapta meg a felmondását. Ezt azonban Tóth Csaba azzal cáfolta, hogy a versenyzői licenceket - benne az orvosi igazolással - egész évre adják, nem a versenyek előtt állítják ki.

 A baleseti sebészeti osztály felvevő területe meglehetősen nagy, 210 ezer állandó lakost ölel fel, és a traumatológia illetékességébe tartozik az M3-as autópálya helyi szakasza is. Az osztályon nemrég vezették be a csípőprotézis műtéteket, vagyis a munkájuk nemhogy csökkent volna, hanem még nőtt is. Ennek ellenére az Albert Schweitzer Kórház vezetése a Népszava kérdésére mégis az ágyszámok kihasználatlanságával indokolta a leépítéseket, és biztosította a lapot arról, hogy  a traumatológiai osztály működése továbbra is folyamatosan biztosított, nővérhiány nincs, a jogszabályban előírt minimumfeltételeknek megfelelő létszámot folyamatosan biztosítani tudják.

Ugyanakkor kórház honlapján jelenleg is több olyan álláshirdetés van, amelyben épp sürgősségi szakorvost és traumatológust, valamint sürgősségi szakápolót keresnek.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

Rovatok