Index Vakbarát Hírportál

Egy baloldali jelölt indul Józsefvárosban, Győri Péter

2018. május 14., hétfő 11:40 | aznap frissítve

Kocsis Máté parlamentbe kerülésével időközi polgármesterválasztást tartanak a Józsefvárosban július 8-án, ahol egy független jelölt mögé sorakozik fel a teljes baloldali ellenzék.

Győri Péter a józsefvárosi polgármesteri hivatal előtt tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy őt támogatja a MSZP, a Párbeszéd, a DK, a Momentum, az LMP és a Liberálisok. (A Jobbik saját jelöltet indít.)

Győri Péter 1990-2002 között az SZDSZ színeiben jutott be a Fővárosi Közgyűlésbe, ahol a szociálpolitikai bizottságnak volt az elnöke. De sokan jobban ismerik őt úgy, mint a Menhely Alapítvány alapítóját és elnökét. 

Győri elmondta, szeretnék megismételni a parlamenti választásokon elért közös eredményeket, ahol egy közös baloldali jelölttel sok helyen sikerült legyőzni a Fideszt. Azért vállalta a megmérettetést, hogy megdöntsék "a domináns Fidesz-túlhatalmat" és megvalósuljon a tényleges többpártrendszer. A pártok szerinte belátták, hogy ezt csak közös összefogással tudják elősegíteni. 

Győri büszke arra, hogy 1990 után részt vett azokban a folyamatokban, amelyek keretében sokat tettek a rendszerváltás veszteseiért. Hangsúlyozta független jelöltként a józsefvárosiak érdekeit képviselné a Fővárosi Közgyűlésben. 

A jelölt elmondta, 30 éve kerületi lakos, és egy emberarcú önkormányzatot szeretne Józsefvárosban. Szerinte most az állami kézbe vett intézmények rosszul működnek, ennek szeretne gátat szabni. Azt szeretné, ha a forrásokat hatékonyabban használnák fel, és ne legyenek részre hajló szerződések. Célszerű vagyongazdálkodásra törekedne, hogy ne legyenek üres üzletek, telkek és lakások. Polgármesterként pedig tovább erősítené a társasház-felújítási rendszert. 

Az Echo TV információi szerint a Fidesz Sára Botondot, az önkormányzat alpolgármesterét indítja. Kocsis Máté szerint ő lenne a méltó utódja.

Nehéz dolga van az ellenzéknek Józsefvárosban, mivel a kerület 2010 óta a Fidesz kezében van,  akkor az önkormányzati választásokat Kocsis Máté 58,01 százalékkal, 2014-ben pedig 57,17 százalékkal nyerte meg. 

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

Rovatok