Index Vakbarát Hírportál

A CEU Budapesten akarja folytatni, már csak a kormányra vár

2018. május 15., kedd 12:37 | aznap frissítve

Miután a Nyílt Társadalom Alapítványok bejelentette távozását Budapestről, a CEU megerősíti, hogy továbbra is elkötelezett amellett, hogy a kutatásban és oktatásban vállalt misszióját Budapesten folytassa, ahol 26 éve van az otthona, közölte az egyetem.

2017. április 4-én a parlament sürgősséggel módosította a felsőoktatási törvényt, amely két feltételt szabott a CEU további budapesti működése elé: legyen az Egyesült Államokban is kampusza,és szülessen államközi megegyezés az itteni tevékenységéről.

2017 októberében jelentették be, hogy a CEU oktatási tevékenységet végezhet a New York-i Bard College kampuszán, amivel megfelelhet az oktatási törvény módosításának. A CEU most azt közölte: idén április 13-án magas rangú magyar tisztviselők küldöttsége látogatta meg a CEU amerikai oktatási helyszínét, és megbeszéléseket tartottak a CEU vezetőségével. A megbeszéléseken New York Állam Oktatási Hivatalának képviselői is részt vettek.

"A találkozó alapján biztosak vagyunk abban, hogy Egyetemünk maradéktalanul teljesíti a lex CEU amerikai oktatási tevékenységet előíró feltételét" - közölte az egyetem. 

A helyzet rendezéséhez már csak egy lépés szükséges, az, hogy Magyarország kormánya aláírja a 2017 szeptemberében New York állammal közösen véglegesített megállapodástervezetet.

A CEU számára mindez azért fontos, mert nem kezdhet még egy tanévet ilyen bizonytalan jogi helyzetben. 

“A CEU teljesítette a lex CEU által meghatározott kötelezettségeit. Most itt az idő, hogy Magyarország kormánya is megtegye ugyanezt. Felszólítjuk a kormányt, hogy a megállapodást haladéktalanul írja alá”” - mondta Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora.  

Április végén jelentették be azt is, hogy a CEU Bécsben is akar nyitni egy kampuszt, ez azonban nem jelenti a budapesti CEU megszüntetését. A bizonytalan helyzetben több forgatókönyv van attól függően, hogy sikerül-e megegyezni a magyar kormánnyal: 

Rovatok