Index Vakbarát Hírportál

Orbán: A migránsok miatt az ateistáknak is fontossá vált a kereszténység

2018.05.18. 11:43
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A jobbikos vezérszónok oda is szúrt ellenzéki kollégáinak a távolmaradásukért.

 •  Z. Kárpát Dániel elmondta, hogy az új ciklusba a Jobbik „nem viszi magával a puskaporszagot”, és a szakmaiságot fogja képviselni olyan kezdeményezésekkel, mint a lombikbébiprogram vagy a bérlakásprogram. De azért ostorozta az Észak-Koreára jellemző médiaviszonyokat, melynek folytán egy sor jobbikos ellen átfogó lejárató kampányok folytak a kormánypárti médiában, és mellyel kapcsolatban

  a Jobbik 100 helyreigazítási pert nyert a kormánypárti propagandalapok ellen.

  És azt is leszögezte, hogy a kormánypárti politikusok a Parlamentben is találkozhatnak majd a devizahitelek károsultjaival, mivel

  amígy le nem tiltják a belépési jogosultságomat, addig invitálni fogom a devizakárosultakat.

 • A mai ülésnapon egyedül a napirend utáni felszólalásokra kerül sor, ami konkrétan egyetlen darab felszólalást jelent, mivel a lehetőséggel a bojkott miatt csak a Jobbik élt. De a Fidesz és a KDNP képviselői erről az öt percről is szinte testületileg kivonultak. Emiatt a felszólalásokat kezdő jobbikos Z. Kárpát Dániel hosszasan háborog.

 • Méghozzá az ülésterembe behozott történelmi és nemzeti zászlók előtt.

 • Nagyon vártam arra, vajon hogyan lehet szalonképesen leírni Rogán Antal és az általa vezetett propagandaminisztérium munkáját. Nos, Orbán azzal vezette fel a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter bemutatását, hogy „Európában sok helyen tapasztalható, hogy napról napra nő a kormányzat és az emberek közti távolság”, és Rogán feladata ennek megelőzésére az lesz, hogy

  kitartóan keresse az emberek és a kormányzat közötti egyetértési pontokat.

 • Orbán Viktor beszédének utolsó szakaszában egy-két mondattal bemutatta kormányának tagjait, azok feladatait, a velük kapcsolatos elvárásokat. Az érdekesebbeket kimazsoláztam:

  Kásler Miklósról, az Emmi vezetőjéről azt mondta, hogy az óriási minisztérium irányítása „reneszánsz embert” követel

  Benkő Tibor honvédelmi miniszter elé csak feladatot tűzött ki, méghozzá azt, hogy a fegyveres erők területén utol kell érni a szomszédos országokat, és ennek egyik eszköze a tiszti állományban rejlő potenciál kiaknázásában rejlik.

  Palkovics Lászlóról és az ő Innovációs és Technológiai Minisztériumáról elhangzott, hogy ez egy teljesen új, a magyar kormányzástörténetben egyedülálló tárca, amit azért hoztak létre, mert

  az új, technológiai korszakban is győztesek akarunk maradni.

 • Orbán szerint a miniszterek kiválogatásánál az volt a legfontosabb szempont, hogy

  legfőbb szenvedélyük Magyarország legyen. 

  Olyan emberekként jellemezte kormányának tagjait,

  akiknek az életében a legnagyobb dolog az, hogy magyarnak születtek

  De a magyarság iránti szenvedélyen kívül Orbán fontos jellemvonásként emelte ki a bátorságot is:

  A támadásokat állni kell, de a vita soha nem lehet öncélú, a végén eredményre kell jutni, ami a nemzetet szolgálja. 

  És szintén konszolidációs húrokat pengetve egy mondattal áldozott az európaiságnak is:

  A mi kormányunk európai horizontú. A nemzetet szolgáljuk, de a helyünk Európában van.

 • Orbán azt mondta, hogy az új technológiai feltételekhez, az új korszak problémáihoz, köztük „biztonsági és szellemi kihívások"-hoz igazította új kormányát. A miniszterelnök természetesen a népvándorlásra és tömeges migrációra gondolt, és leszögezte, hogy ezeket a kockázatokat higgadtan kell kezelni". Orbán kifejtette:

  A migráció fenyegetése, az idegen kultúra megjelenése azokat is rádöbbentette a keresztény kultúra fontosságára, akik már eltávolodtak magától a vallástól.

  Azt mondta, hogy a kormány nem hitelveket védelmez, ez nem a kormány dolga. Azt ellenben a kormány feladatának tartja, hogy védelmezze a „kereszténységből kisarjadó" gondolkodást. Ezért kell a keresztény alapokat megőrizni, ennek szellemében működtetni például az oktatást.

 • Kezdődik a régi-új miniszterelnök beszéde. Orbán  megismétli, hogy sosem négyéves ciklusokban gondolkozott, hanem évtizedes időtávlatban, mely 2010-ben kezdődött meg.

  A magyar emberek is cselekvő szellemmel, bátorsággal és újító szándékkal álltak bele az új korszakba.

  Orbán elismerését, tiszteletét fejezi ki, és persze köszönet is mond. Hogy kiknek? A fiataloknak, időseknek, vállalkozóknak, közfoglalkoztatottaknak. Az idősekről külön is leszögezi, hogy ők voltak a választáson a Fidesz támaszai.

 • A siófoki jobbikos az ózdi polgármestersége miatt lemondott Janiczak Dávid helyét veszi át. A 36 éves politikus a Facebookon már jó előre bekészített magának egy parlamentes háttérképet.

 • A karzaton ülő Boross Péter volt miniszterelnököt és Schmitt Pál volt köztársasági elnököt. Sólyom Lászlót nem látom a díszvendégek között.

 • Régi vágású kereszténydemokráciát.

  Mondjuk arról nem beszélt, hogy ez mennyivel jelent többet, jobbat, igazabbat a korábbi politikai termékeknél, például a „polgári Magyarország” szlogenjénél.

 • A mai parlamenti ülés az Országgyűlés által közölt napirend alapján várhatóan alig egy órás lesz:

  • először Kövér László házelnök ismerteti az államfő átiratát a miniszterek kinevezéséről, 
  • utána jön Orbán Viktor felszólalása,
  • bemutatják a 13 minisztert, akik azon melegében esküt is tesznek

  a képviselőcsoportok megállapodása alapján a kormány megalakulásáig napirenden kívüli felszólalásokra, interpellációkra, azonnali kérdésekre és kérdésekre sem kell számítani.

Rovatok