Index Vakbarát Hírportál

Mellár Tamás belép a Párbeszéd frakciójába

2018. május 20., vasárnap 16:21

Ahogy azt megírtuk, a Liberálisok képviseletében parlamentbe jutott Bősz Anett kilép a Párbeszéd országgyűlési frakciójából. A képviselő azt mondta, a Liberálisok már a választási együttműködésbe is úgy mentek bele az MSZP–Párbeszéddel, hogy a liberális értékeket megjeleníthessék a parlamentben. Az MSZP–Párbeszéd-frakciószövetség együttműködéséről szóló tárgyalásokon azonban nem látták ennek garanciáit: „Sem a politikai szándék, sem a technikai erőforrások nincsenek meg a liberális értékek képviseletére.”

A kilépése elég nagy szőnyegkihúzás volt, hiszen számos következménye van: független képviselővé válik ezzel Szabó Tímea, Burány Sándor, Tordai Bence és Karácsony Gergely, illetve az az ember, akinek ő átadja mandátumát, így ők kevesebb interpellálási lehetőséget kapnak, és kevesebb napirend előtti felszólalásra lesz lehetőségük. Nem lesz nem lesz szavazati joguk a házbizottságban, újra kell osztani az összes bizottsági helyet, stb. 

Ám Mellár Tamás, a Pécsről függetlenként bejutó képviselő a Facebookon most bejelentette, hogy belép a Párbeszéd frakciójába, amely így újra kiegészül a minimálisan szükséges ötödik fővel. Mellár azt írja: 

"A mai napon (2018. május 20-án) úgy döntöttem, hogy belépek a Párbeszéd párt parlamenti frakciójába. Teszem ezt azért, mert nem nézhetem tétlenül, hogy az ellenzék egyetlen összefogási kísérlete is meghiúsuljon. Egyesek felelőtlen döntése miatt olyan helyzet alakult ki, amelyben nem maradhatok passzív, hanem tevőlegesen segítenem kell az ellenzéki pártok együttműködését."

Mellár azt is írja, hogy Karácsony Gergely politikai nézeteivel egyetért, ezért is vállalt szerepet az ő miniszterelnök-jelöltségét segítő tanácsadó testületben és az általa összeállított árnyékkormányban még a választási kampány alatt. "Ezekről a szerepvállalásaimról a választói körömbe tartozó szavazópolgárokat is tájékoztattam" - írja. 

És ha ez nem lenne elég, további három pontban magyarázza el, miért nem veszíti el ezzel a függetlenségét. Az egyik pont, hogy nem lép be semmilyen pártba, csak ebbe a frakcióba ül be.

Jól tudom, hogy döntésemmel a saját helyzetemet nehezítem, mert új támadási felületet nyitok. Mindezt mérlegelve, mégis a belépés mellett döntöttem, mert most sokkal fontosabb az ellenzék perspektivikus együttműködésének az előmozdítása, mint a saját rövid távú érdekem.

- írja Mellár.

Bősz kilépése persze nem volt olyan egyszerű, mint hogy a liberális értékek így, meg úgy. A háttérben zajló folyamatokra némi magyarázatot adhat az, hogy Molnár Gyula, a szocialisták lemondott elnöke a választások előtt megállapodást kötött Fodor Gáborral, a Liberálisok elnökével, de mint utólag kiderült, ezt Karácsony Gergely, a Párbeszéd elnökségi tagja is aláírta.

Ebben a politikai és technikai részletek mellett abban is megállapodtak, hogy a szocialisták évente 60 millió forinttal támogatják „nem hivatalos” szövetségesüket, a Liberálisokat. Erre utalhatott pénteken Sermer András, a Magyar Liberális Párt elnökhelyettes is, amikor azt mondta:

Úgy tűnik, itt valami régi típusú politizálás zajlik, amelyben semmiképpen nem akarunk részt venni. Az, hogy egy írásban foglalt megállapodást valaki semmisnek tekintsen, az elfogadhatatlan.

A megkérdezett MSZP-sek nem tudtak ilyen megállapodásról, Tóth Bertalan szerint a megállapodásról sem az MSZP elnöksége, sem az MSZP választmánya nem tudott, és a párt dokumentumtárában sem találták nyomát ilyen írásos megállapodásnak. Kedden azonban Fodor Gábor a rendelkezésükre bocsátotta a pénzügyi megállapodás szövegét.

Szabó Tímea egy sajtótájékoztatón úgy foglalta össze Fodor Gábor politikai hitvallását:

Sajnálattal veszem tudomásul, hogy Fodor Gábort nem érdekli semmi más, csak a pénz. A politikai teljesítménye, a NER lebontása az ő szemében továbbra is egy sokadlagos kérdés.

Rovatok