Index Vakbarát Hírportál

Csicskáztató Fideszről és lazsáló ellenzékről ír az Együtt távozó politikusa

2018. május 24., csütörtök 05:09 | aznap frissítve

Öt év után elhagyja a politikát Bod Tamás, aki még Bajnai Gordon mellett kezdett el politizálni az Együttben, majd Gyulán volt önkormányzati képviselő. Az egykori újságíró a legfrissebb Magyar Narancsban megjelent írásában foglalta össze keserű tapasztalatait a kormányzati és az ellenzéki politikáról.

Bod Tamás azt írja: 2013-ban sokakat töltött el reménnyel Bajnai Gordon indulása, az Együtt még meg sem alakult, de a népszerűsége bőven 10 százalék felett járt. A többi ellenzéki párt konkurenciának tekintette, és egy komoly kiszorítósdi után végül a szocialista Mesterházy Attila lett az Összefogás nevezetű ellenzéki alakulat miniszterelnök-jelöltje, 2014-ben bele is gyalogoltak a biztos vereségbe. 

Bod Tamás a 2014-es választáson az Együtt és a többi ellenzéki párt támogatásával indult el Gyulán, de megszorítani se tudta „a körzet színtelen, szagtalan, mindenkinek hajbókoló fideszes országgyűlési képviselőjét" (a fideszes  Kovács József Dezső 46 százalékot kapott, Bod 22 százalékot). Bod szerint a választók szemet hunytak a fideszes képviselő helyben ismert magánéleti kilengése felett (amit ők nem hoztak szóba a kampányban), de afelett is, hogy a Békés megyei Pándy Kálmán kórház főigazgató főorvosaként másfél milliárd forintos tartozást halmozott fel az intézmény élén. 

Bod a 2014-es önkormányzati választáson listán bekerült a 14 fős képviselő-testületbe, ahol meglepve vette észre, hogy valójában ő az egyetlen ellenzéki képviselő. A mellette bejutott civil szervezet  bizottsági és felügyelőbizottsági helyekért  gyakorlatilag kiegyezett a többségi Fidesszel, az egy szem jobbikos pedig kijelentette, hogy számára a most következő időszak inkább csak tanulás lesz. 

Közéleti szerepvállalásom 2013-as tavaszi kezdetétől 2014 őszéig a karaktergyilkosság majd minden formáját bevetette ellenem a Fidesz, nyilvánosan hazaárulónak és a város szégyenfoltjának neveztek, nem létező luxuséletmódomról tartottak sajtótájékoztatót, abszurd rendőrségi eljárásba rángatták bele.

Bod Tamás közben azt látta, hogy „sem Gyulán és környékén, de tágabban Békés megyében sem tolonganak azok a politikusok, akik elszántan és az egyre szűkülő nyilvánosságot használva dolgoznának az érdemi, látható és cselekvő ellenzéki politika érdekében", adott esetben egyszerűen lazsáltak".

Bod Tamásnak jelentős szerepe volt a Simonka György fideszes képviselő cégét és üzlettársait érintő botrány kirobbantásában. Az ügyészség gyanúja szerinta Fidesz Békés megyei választmányi elnökének egyik cége összesen 973 millió forint kárt okozott a magyar és az uniós költségvetésnek. Simonkát nem gyanúsították meg, de több ember ellen folyik nyomozás különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanújával. 

Az ellenzékkel szimpatizálóknak viszont ezer érvük volt arra, miért nem tudnak kicsit sem segíteni nekik a munkában. 

A megannyi nem végső oka minden esetben a kiszolgáltatottságból eredő félelem volt, mert ha nyíltan vállalják rokonszenvüket, abból baja lehet a férjnek, a gyereknek, a menynek, a sógornak, mert vidéken mindenki mindenkit ismer és számon tart.

Bod Tamás a 2018-as választásokon nem Gyulán, hanem az orosházi központú választókerületben indult el. Az MSZP végül itt is saját jelölttel rukkolt elő a nagyobb  állami kampánytámogatás érdekében, ezért neki nem sok esélye maradt: kevesebb szavazatot kapott, mint ahány plakátot felragasztott. 

Bod szerint „a dél-békési választókerület 27 településének nagy többsége katasztrófa és társadalmi depresszió sújtotta övezetnek nevezhető, a reménytelenségen és a kilátástalanságon kívül nincs itt semmi", Simonka pedig szabályosan csicskáztatja a polgármestereket: akik nem állnak be a sorba, semmit sem kapnak, még egy nyomorult díszszökőkutat se. A hűbéri viszonyokra jellemző, hogy  a dél-békési polgármesterek a fideszes képviselő kérésére a választás előtt írásos hűségnyilatkozatot tettek. Ha valaki még kerget illúziókat Magyarország nyugatias társadalmi és politikai viszonyairól, gondolkodj el ezen" – írja Bod Tamás, majd így fejezi be: 

Azóta pedig azt látom országosan és helyben is, hogy azok az ellenzéki politikusok, akik ellébecolták az elmúlt négy-, illetve nyolc évet, az újabb súlyos választási vereség után ugyanazzal a süket dumával csábítják választóikat, ami eddig sem vezetett sehová.  

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Csicskáztató Fideszről és lazsáló ellenzékről ír az Együtt távozó politikusa

A Simonka-ügyet kirobbantó Bod Tamás keserű tapasztalatait írta meg a Magyar Narancsnak.

529 · May 24, 2018 05:09am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

 

Rovatok