Index Vakbarát Hírportál

Életfogytiglant kapott a soproni hajléktalan egyik gyilkosa

2018. május 29., kedd 16:21

Életfogytiglant kapott a másfél évvel ezelőtti soproni hajléktalangyilkosság egyik vádlottja, írja az MTI. A másodrendű vádlott aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett súlyos testi sértés és rablás miatt kilenc évet kapott.

A két férfi együtt italozott 2016 decemberében, majd az elsőrendű vádlott rábeszélte a másodrendű vádlottat, hogy hajléktalan ismerősének a város külterületén lévő lakókocsijából értékes cipőket és ruhákat vigyenek el.

A másodrendű vádlott beleegyezett a lopásba, mert nyolc gyermeke volt és megörült, hogy így karácsonyi ajándékot tud nekik adni. A vádlottak odamentek a kivilágítatlan, félreeső területen lévő lakókocsihoz, és az ajtaját feltörve elkezdték az értékeket zsákokba pakolni.

Az elsőrendű vádlott később ráugrott a vele szemben álló 59 éves sértettre, aki a földre esett. A férfi ököllel, könyökkel, szerszámnyéllel és egy raklappal is ütlegelni kezdte a sértettet, aki 26 féle sérülést szenvedett el, főként a fején. 

A másodrendű vádlott dermedten állt és többször felszólította társát, fejezze be a bántalmazást, de azt válaszolta, hogy "fogd be, mert te is kapsz". Ezután az elsőrendű vádlott felszólította társát, hogy fogják meg a zsákokat és menjenek onnan. Az áldozat sérülései olyan súlyosak voltak, hogy életét a leggyorsabban érkező orvosi segítséggel sem lehetett volna megmenteni.

Az ítélet indoklása szerint a másodrendű vádlott esetében nem lehetett bizonyítani, hogy részt vett a bántalmazásban, ugyanakkor az elkövetés pillanatában belenyugodott abba, hogy a társa által elkövetett bántalmazás nagyon súlyos következményekkel járhat, ezért az aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett súlyos testi sértésért megállapítható a felelőssége. Az ítélet nem jogerős.

Rovatok