Index Vakbarát Hírportál

Így módosul az alkotmány: tilos lesz a betelepítés, korlátozzák a gyülekezési jogot

2018. május 29., kedd 17:14

Három témában módosítaná a kormány az alaptörvényt, amelyet kedd délután nyújtott be az igazságügyi miniszter. Az illegális bevándorlással kapcsolatban az alkotmány kimondaná az idegen népesség betelepítésének tilalmát, és hogy a rendőrségnek küzdenie kell ez ellen. Emellett létrehozzák a közigazgatási bíróságokat, és korlátozzák a gyülekezési jogot.

Trócsányi László igazságügyminiszter benyújtotta a kormány nevében az alaptörvény hetedik módosítását. A módosító javaslat, amelynek megszavazásához a parlamenti képviselők kétharmada kell – ez megvan a Fidesz-KDNP-nek – 10 cikkből áll és három nagy témakört érint.

Az első cikk a Nemzeti Hitvallást egészítené ki ezzel a mondattal: "Valljuk, hogy a történeti alkotmányunkban gyökerező önazonosságunk védelmezése az állam alapvető kötelessége." Egy másik cikk bele is írná az alaptörvénybe konkrétan, hogy

Magyarország alkotmányos önazonosságának védelme az állam minden szervének kötelessége.

A második cikk az EU-val kapcsolatos hatáskörgyakorlásról szól. "Az e bekezdés szerinti hatáskörgyakorlásnak összhangban kell állnia az Alaptörvényben foglalt alapvető jogokkal és szabadságokkal, továbbá nem korlátozhatja Magyarország területi egységére, népességére, államformájára és állami berendezkedésére vonatkozó elidegeníthetetlen rendelkezési jogát."

Tilos lesz az idegenek betelepítése

Fontos változás, hogy az alaptörvényben konkrétan megtiltanák a betelepítést. Így módosítanák a szöveget.

Magyarországra idegen népesség nem telepíthető be. Idegen állampolgár – ide nem értve a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyeket – Magyarország területén a magyar hatóságok által egyedileg elbírált kérelme alapján élhet. A kérelem előterjesztése és elbírálása feltételeinek alapvető szabályait sarkalatos törvény határozza meg.

Új feladatot kap a rendőrség. "A rendőrség alapvető feladata a bűncselekmények megakadályozása, felderítése, a közbiztonság, a közrend és az államhatár rendjének védelme. A rendőrség részt vesz a jogellenes bevándorlás megakadályozásában."

Korlátozzák a gyülekezési jogot

Ahogy Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter jelezte, bekerül az alaptörvénybe a magánélet és a magánlakások védelme, amely a gyülekezési jogot korlátozza.

A véleménynyilvánítás szabadsága és a gyülekezési jog gyakorlása nem járhat mások magán- és családi életének, valamint otthonának sérelmével.

- szól a módosítás szövege. Illetve bekerülne ez a mondat is: "az állam jogi védelemben részesíti az otthont, annak nyugalma megóvása érdekében."

Jön a külön közigazgatási bíráskodás

Az alaptörvény a bírósági rendszeren is változtatna, és lehetővé tenné a közigazgatási bíróságok létrehozását.

A közigazgatási bíróságok döntenek közigazgatási jogvitákban és törvényben meghatározott egyéb ügyben.

A közigazgatási bíróságok legfőbb szerve a Közigazgatási Felsőbíróság, amely biztosítja a közigazgatási bíróságok jogalkalmazásának egységét, a közigazgatási bíróságokra kötelező jogegységi határozatot hoz" - szól a módosítás.

Borítókép: a Parlament alakuló ülése. Fotó: Bődey János / Index.

Rovatok