Index Vakbarát Hírportál

Utolsó pillanatig megy az egyeztetés a Stop Sorosról

2018. május 29., kedd 14:55

A kormány a mai napon benyújtja a Stop Sorost, a magyarok a választásokon megüzenték, hogy Magyarországot meg kell védeni az illegális bevándorlástól - jelentette be Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.

A jogszabály szerint Magyarország nem fogadja be azon menedékkérelmet, akiket nem üldöznek, nincsenek veszélyben.

Magyarország készen áll a vitákra azokkal, akiknek nem tetszik a tervezet, mondta az államtitkár. A parlamenti vita jövő héten kezdődhet meg.

Az egyeztetések még mindig zajlanak a jogszabályról, az utolsó pillanatig.

Dömötör azt is mondta, az illegális bevándorlás segítése a lényeges elem az új jogszabályban, azaz például ha valaki kiadványt készít, az önmagában nem büntethető.

A velencei bizottság véleményét meg fogják hallgatni, de Magyarországnak senki nem adhat ultimátumot, mondta kérdésre válaszolva.

A választóvonal ott van: aki olyan bevándorlókat segít menekültstátuszhoz, akik amúgy nem kapnának, kiskaput nyújt nekik - ez lesz büntethető. Sok olyan menekült van, akik úgy kaptak menekültstátuszt, hogy nem mondtak igazat, például szírnek hazudták magukat, magyarázta Dömötör.

Miért nem a kiskapukat zárják be? Erre a kérdésre Dömötör azt mondta, a szabályok rosszak, ebben egyetértés van. Hogy hogy kell változtatni, azon vita megy, tette hozzá. A kiskapukat is be kell zárni, tette hozzá.

Dömötör kikerülte azt a kérdésünket, hogy a TASZ, Migration Aid, Helsinki Bizottság és hasonló tevékenyégi körű szervezetek mostani tevékenysége büntethető lenne-e a jövőben jogalkotó szándéka szerint. Azt mondta, a bíróság dönt majd arról, mi büntethető. "Ha betartják a jogszabályokat, akkor nem", mondta. Később egy másik kérdésre is hasonló választ adott:

Ez egy jogi keret lesz, a bírósági gyakorlat dönti majd el, mi büntetendő, és mi nem.

A törvény hónapok óta készül, az első verziót még a választások előtt tárgyalta a Parlament. A történetéről, hogy mi szerepelt benne, és kik tiltakoztak ellene, arról  itt olvashatja  összefoglalónkat.

Borítókép: Huszti István / Index.

Rovatok