Index Vakbarát Hírportál

Botka: Az ellenzék vezetői önzésből, árulásból, butaságból segítették Orbánt

2018. május 31., csütörtök 15:35

18 év után semmilyen tisztséget nem vállal az MSZP-ben Botka László, a megyei elnökségért sem indul. A volt miniszterelnök-jelölt szerint egypártrendszert épített, és "ehhez aktívan hozzájárultak az ellenzék vezetői, ki ostobaságból, ki érdekből".

Várható volt, hogy Botka Lászlónak lesújtó véleménye van az ellenzék szerepléséről, és előbb-utóbb egy "ugye, megmondtam"-típusú interjúban ennek hangot is ad.

Hiszen az MSZP volt miniszterelnök-jelöltje, aki októbernek dobta be a törülközőt, tavaly a teljes ellenzéki összefogás javasolta (mínusz Jobbik és Gyurcsány), amit a pártvezetők ilyen-olyan okok miatt elutasítottak. Majd Botka lelépett a színről, jöttek a külön listák, koordinációs tárgyalások, visszalépések és visszanemlépések, majd Orbán újabb kétharmada.

Botka a Szeged.hu-nak adott most interjút, ez a szegedi önkormányzat saját oldala, és itt a szegedi fejlesztések és eredmények felsorolása után megfogalmazott jó pár erős országos politikai üzenetet is az MSZP-s politikus.

Az interjúban Botka hevesen bírálta az ellenzéki vezetőket, beleértve saját pártját, az MSZP-t is.

Botka felelevenítette, hogy már tavaly januárban azt javasolta, hogy csak egységesen, közös indulással lehet a Fideszt legyőzni.

Akkor az ellenzéki pártok vezetői önzésből, árulásból, butaságból elutasították. Nekik nem a választóik érdeke, hanem a saját túlélésük volt a fontos.

Erősebb kijelentések az interjúból:

Botka a maga számára is levonta a következtetést, és tizennyolc év után nem vállal semmilyen tisztséget az MSZP-ben. A megyei elnöki tisztséget sem. A megyei elnök ezentúl Szabó Sándor országgyűlési képviselő lesz, aki egykori kabinetfőnöke volt. A szegedi polgármester pedig ezentúl a helyi ügyekre koncentrál.

Botka szerint helyi ügyeket kell megoldani "közösen, bal- és jobboldaliaknak együtt". Botka éppen ezen dolgozik Hódmezővásárhely polgármesterével, Márki-Zay Péterrel, "mert sokkal több van, ami összeköt minket, mint ami szétválaszt". A szegedi polgármester azt is elárulta, hogy

Márki-Zayy Péterrel a jövőben még szorosabbra szeretnénk fűzni a közöttünk lévő szövetséget, mert csak ezen az alapon lehet lépésről lépésre újraszervezni a demokratikus Magyarországot.

Vagyis ha jól értelmezzük a mondatot, ne lepődjünk meg, ha ezentúl egy Botka-Márki-Zay tandemmel találkozunk az országos politikában is akár.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

Rovatok