Index Vakbarát Hírportál

Legutóbb kikapott, de újabb esélyt kap a Fidesztől

2018. június 5., kedd 13:54 | aznap frissítve

Hajdu László DK-s polgármestert országgyűlési képviselővé választották áprilisban, így a lemondása miatt időközi választást kell tartani a XV. kerületben.

A választás időpontját még nem tűzték ki, a nyári lemondás után előreláthatólag szeptemberben lesz a voksolás, a pártok azonban nyilván elkezdtek készülni az újabb csatára.

A Fidesz-KDNP már döntött is a jelöltjéről:

László Tamás korábbi polgármestert, volt országgyűlési képviselőt indítja a időközi polgármester-választáson

- közölte a Fidesz kedden. A helyi szervezet javaslata alapján erről egyhangúlag döntött a Fidesz budapesti elnöksége.

László, aki városépítési és városgazdálkodási szakmérnök, 2010-től egy cikluson keresztül volt a Rákospalotát, Pestújhelyt és Újpalotát magában foglaló kerület polgármestere. Majd 2014-ben a parlamenti választáson indult, és sikerült megverni az akkor még MSZP-s Móricz Esztert. Így a polgármester-választáson nem ő indult.

2018-ban viszont László vesztett Hajdu László ellen a parlamenti választáson 42-37 százalékra. Hajdu 23 212, míg László 20 622 szavazatot kapott. Így aztán nem jutott újra a parlamentbe. László 2006 és 2018 között három cikluson át volt a Fidesz képviselője.

A vereség ellenére László most újabb esélyt kap, a fő ellenfele pedig a pletykák szerint Németh Angéla alpolgármester lehet, ha őt támogatja majd végül az MSZP és a DK (illetve a többi balos párt nem indít jelöltet). Erről még nincs döntés.

Az előző ciklus megviselte a helyi Fideszt, 2015-ben fel is oszlatták a kerületi szervezetet, három tag távozott is az önkormányzati frakcióból. Majd László kapott lehetőséget a helyi Fidesz újjászervezésére. Ha László nyerne, így sem lenne meg automatikusan a többsége a képviselő-testületben.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

Rovatok