Index Vakbarát Hírportál

A Fidesz tartja magát, az LMP be se kerülne a parlamentbe

2018. június 6., szerda 16:32 | aznap frissítve

Az optimizmus tölti el a magyarok többségét a választások után is, legalábbis Magyarország felnőtt lakosságának 48 százaléka szerint még mindig jó irányba mennek a dolgok, derült ki a Medián közvéleménykutató májusi, 1200 fős reprezentatív kutatásából, amit a Hvg.hu közölt.

Ez a 48 százalékos márciusi eredménnyel összehasonlítva bár két százalékos csökkenés, de amint arra a lap felhívta a figyelmet, ez az arány még mindig a második legmagasabb 2006 tavasza óta.

A megkérdezettek 45 százaléka inkább reménykedve néz a jövőbe, és 38 százalékuk tekint inkább aggódva a következő időszakra. 

Nem ritka, hogy a választások után többen jelzik, hogy ők voltak szavazni, mint ahányan valóban szavazni mennek. A Medián szerint a megkérdezettek 80 százaléka állította, hogy igenis volt szavazni (ehhez képest valamivel 69 százalékos volt a részvétel). Továbbá a „győzteshez húzás” jelensége megfigyelhető azon, hogy 55 százalék mondta, hogy ők a Fideszre adták a voksukat, (49 százalék volt a valódi eredmény). A többieknél megegyezett a válasz a választási eredményekkel.

A teljes népességen belül 41, 13 és 8 százalék ad fideszes, jobbikos és MSZP-s választ arra, hogy kire szavazna, és még a DK-t is 5 százaléknyian mondták, viszont ha csak a biztos választókat nézzük, akkor egy most vasárnapi választáson az LMP már nem kerülne be (Fidesz: 59, Jobbik: 16, MSZP-P: 11,  DK: 7, LMP: 3, Momentum: 3).

Borítókép: a Fidesz kampányzárója Székesfehérváron 2018. április 6-án. Fotó: Nagy Szabolcs / Index.

Rovatok