Index Vakbarát Hírportál

Hogy milyen bűz? Fekália és kátrány keveréke

2018. június 8., péntek 12:33 | aznap frissítve

„Szúrós, kórházi szag, de olyan, hogy nem lehet megmaradni.” „Égett gumiszag, kátrányos rettenet.” „Mintha elhasznált olaj lenne, pakurásnak mondanám.” „Fekália és kátrány keveréke.” „Olajos, mocskos, de tuti, hogy nem tárgya.” Ezekkel a jelzőkkel írják le a Hatvan közelében lévő Lőrinci és Nagygombos lakói a szagot, ami hetek, sőt egyesek szerint évek óta keseríti az életüket. A tucatnyi lakó, akivel beszéltünk, mind úgy érzi, hogy a közeli hulladékkezelő cég telephelyéről érkezik a bűz, a vállalkozás vezetője viszont alaptalan vádaknak nevezi ezt, és állítja: valaki szerdán szándékosan felgyújtotta a telephely egy részét. A megyei környezetvédelmi hatóság is vizsgálódik.

Kitágult orrlyukakkal szimatolunk a Zagyva folyó közelében fekvő különböző, Hatvan környéki településeken, de csütörtökön napközben szinte egyáltalán nem érezni semmilyen rossz szagot. Pedig az utóbbi hetekben több olvasónk is jelezte: elviselhetetlen bűz terjeng a Hatvanhoz közeli Lőrinci, Heréd és Hatvan-Nagygombos települések területén, sőt, „Bűz Ellen Hatvan és Környékén" címmel Facebook-csoport is indult, ami több mint kétezer embert tömörít, és amelyben egyértelműen kiszagolható a bűzellenes hangulat. A posztok lényege röviden, hogy

irgalmatlan büdös van,

valamint hogy a helyiek félnek, hogy a bűz veszélyes, egészségre káros anyagokat is jelenthet a levegőben.

A zápor után tiszta levegő lepi el Lőrincit, a napsütéses délutánon a ház kapuját támasztó férfi bőszen bólogat, amikor a szagról kérdezzük: „Most tényleg nem érezni, de teljesen kiszámíthatatlan, mikor jön a bűzhullám. És olyankor egyszerűen borzalmas. Amúgy mindennap járok horgászni, de az elmúlt hetekben jó, ha összesen négyszer megpróbáltam kimenni, mert nem lehetett megmaradni a stégen, egyszerűen elviselhetetlen volt a bűz” – mondja egy férfi a Hatvantól tíz kilométerre található település főutcáján.

Széllel száll

„Az, hogy a szagot hol érezni, attól függ, hogy milyen a széljárás. Déli szél esetében az erőműi lakótelepet, Lőrincit teríti be a bűz. Északi szél esetében Hatvan és Nagygombos kapja a legtöbbet. Hatvanban arra is panaszkodnak, hogy nem lehet szellőztetni. Általában a széljárás északi, északnyugati errefelé, ebből adódik, hogy Hatvan gyakrabban kap a jóból” – írta nekünk egy másik lőrinci lakó. Egyikük sem vállalta névvel a nyilatkozatot, mert tartanak attól, hogy a hulladékkezelő cég, amelynek a tevékenysége mögött a bűzt sejtik, beperli őket.

Merthogy a tucatnyi lakó, akivel találkoztunk és beszéltünk, egy kivétellel mind a Mátrai Erőmű szomszédságában található vállalat, a hulladékkezeléssel és hasznosítással foglalkozó Hunviron Kft. lőrinci telephelyét tartja a bűz epicentrumának. Ide az ország számos pontjáról szállítanak nagy teherautókkal hulladékot, olajszármazékokat is, a terület korábban az erőmű úgynevezett pernyehányója volt.

A cég honlapja szerint a társaság „kidolgozott hulladékkezelési technológiával – mindenkori jogszabályoknak megfelelően – végzi a területen a hulladékkezelési és hulladékhasznosítási tevékenységet, biztosítva ezzel a pernyehányó folyamatos helyreállítását. Jelenleg a legmagasabb szintű – az EU előírásainak is megfelelő – egységes környezethasználati engedéllyel rendelkezik. A hulladékok átvétele a hatósági engedélyekben előírt, szigorú szabályok szerint történik.”

A hepehupás úton megközelíthető, méretes fémsorompóval védett hulladéklerakó bejáratánál valóban büdös van, mi

szimpla szarszagnak, kicsit posványos csatornaszagnak éreztük,

ami akár percről percre is változott, ugyanis ahogy fordult a szél, a kellemetlenség nyom nélkül megszűnt.

A lakók is ugyanezt állítják, hogy a szaghullám kiszámíthatatlan: jön és megy, de az itt folytatott hulladékkezelés régóta szúrja a helyiek szemét, pontosabban orrát. Tény viszont, hogy ahány orr, annyiféle szaglás, és ismereteink szerint 

semmilyen hivatalos vizsgálat nem bizonyítja, hogy a borzadályos bűz innen, erről a telepről eredne.

A környéken (tíz kilométer sugarú körben) van egyébként szarvasmarha-telep és szennyvíztisztító is.

Bűzvadászok

Bíró József hatvani MSZP-s képviselő is hetek óta igyekszik kideríteni, mi állhat a bűz hátterében, habár ő (egyedüliként tucatnyi interjúalanyunk közül) állítja, nem nagyon érzi azt. „Lehet, hogy nekem rossz az orrom, de én nem érzem. Ugyanakkor nem vonhatom kétségbe kétezer ember szavát, akik a bűzellenes Facebook-csoportban állítják, hogy érzik. A Környezetvédelmi Hivatal pedig érdemben nem tesz semmit” – fogalmaz az MSZP-s politikus.

Pedig régóta tudnak a környéken terjengő bűzölgésről, a Heves Megyei Kormányhivatalnál mindenesetre az Indexnek azt mondták, hogy 

HATVAN, LŐRINCI ÉS HERÉD TELEPÜLÉSEKRŐL MÁR TAVALY MÁJUS ÓTA ÉRKEZNEK RENDSZERESEN BEJELENTÉSEK A BŰZRŐL JÁRÁSI KÖRNYEZETVÉDELMI HATÓSÁGHOZ.

„A bejelentések a kellemetlen szag forrásaként részben hulladékgazdálkodási, részben állattartási, élelmiszer feldolgozási tevékenységet, szennyvízkezelési- és gyűjtési műveket jelölnek meg. A Környezetvédelmi Hatóság vizsgálja a potenciális bűzkibocsátó telephelyeket. A Környezetvédelmi Hatóság a problémát kiemelten kezeli, és folyamatosan végzi az ezzel kapcsolatos hatósági munkát. A bejelentéseket továbbra is fogadjuk, értékeljük és felhasználjuk az eljárásaink során” – írta Berta Diána, a hivatal sajtóreferense. A folyamatban lévő vizsgálat eredményéről nem árult el részleteket.

Bűz, tűz

A sokak által sokféleképpen leírt buggyant szag nyomába eredve csütörtökön egyébként azért indultunk Hatvanba és Lőrincibe, mert a Hunviron Kft. lőrinci telepvezetőjével, Nagy Andorral telefonon előre egyeztettük, hogy bemutatja a telepet és elmagyarázza a hulladékkezelés működését, valamint reagál a lakók által elmondottakra. A telepvezető telefonon rendkívül készséges volt, de amikor a város közelébe értünk, a cég jogásza telefonon értesített minket, hogy mégsem találkozhatunk a telepvezetővel, nem engednek be a hulladékkezelő területére, és kizárólag írásban válaszolnak kérdéseinkre. UPDATE: cikkünk megjelenése után a Hunviron Kft. részletes választ küldött kérdéseinkre, ami a cikk végén olvasható.

A „haváriahelyzetet”, ahogy a jogász fogalmazott, az okozta, hogy előző este pusztító tűz ütött ki a telepen, hatalmas lánggal és fekete füsttel égett hatezer négyzetméternyi terület. A helyi megyei lap cikkében azt írják, három méter magasan körbevett földkazettán égett egy ismeretlen összetételű anyag, ami szalmával volt letakarva. 

Nagy Csaba tűzoltó főhadnagy az Indexnek azt is elmondta, hogy szerda este nyolckor kaptak riasztást a tűzről, a hatvani hivatásos tűzoltók három gépjárművel vonultak ki, és katasztrófavédelmi műveleti szolgálatot, valamint egy budapesti mobil labort is a helyszínre küldtek, hogy az esetleges károsanyag -koncentrációt is megmérjék. A tűzoltók hajnali egyre megfékezték a lángokat, az oltási munkálatokat az üzem erőgépe is segítette, ami földet hordott a tűzre Nagy Csaba szerint. „A labor szakemberei több helyszínen méréseket végeztek, a műszerek egészségre káros gázkoncentrációt a levegőben nem mutattak ki. A tűzesetben senki sem sérült meg” – fogalmazott.

Szagvédelem

A hatvani MSZP-s Bíró József is a helyszínen volt szerda este, amikor oltották a tüzet, sőt, pár héttel ezelőtt több tucat helyivel teleplátogatáson is volt a Hunvironnál. A cég ugyanis a bűz miatt panaszkodó lakosságnak kitárta kapuit, és megmutatta, miként dolgoznak. „Akkor azt mondták, hogy megemelik a bűzzáró földgátakat, és ezt meg is tették, valamint hogy szalmát terítenek, szintén szagszigetelés céljából" – mondja Bíró. A helyiek közül többen mondták az Indexnek, hogy szerdán szalmát szállító teherautókat láttak, és a cég közleménye szerint is ez a frissen, a napokban terített szalma gyulladt be szerda este. Bíró szerint az utóbbi hetekben a cég több lépést is tett a szagvédelem érdekében. A Hunvironnak a tüzet követő este megjelent közleménye ugyanakkor már azt is visszautasítja, hogy tőlük eredne a baj.

Szerintük szándékos gyújtogatás történt: „Sajnálattal tapasztaljuk, hogy cégünket hetek óta méltatlan támadások érik, de mi ennek ellenére partnerei szerettünk volna lenni a lakosságnak. (...) Visszautasítunk minden alaptalan vádat, és a jövőben kénytelenek leszünk jogi eljárást indítani mindazok ellen, akik olyan tényállítást tesznek, amit egyrészt cégünk tételesen cáfolni tud, másrészről pedig alkalmasak cégünk és dolgozói jó hírnevének megsértésére” – írják. A teljes közlemény itt olvasható.

„Ami tegnap történt, az elfogadhatatlan és egyben felháborító is. Azt gondoljuk, hogy ez szándékos gyújtogatás volt, és másra egyelőre nem is tudunk gondolni, hiszen néha uszító, néha gyűlöletkeltő bejegyzéseket olvashattunk a Facebookon. Szerencsére ez nem általános, de minden esetre ezt is vizsgálnia kell majd a nyomozóhatóságnak, hiszen büntető feljelentést tettünk a gyújtogatás miatt” – írja Dankóné Kövi Márta ügyvezető a közleményben. A Heves Megyei Rendőr-kapitányság egyelőre nem válaszolt megkeresésünkre, hogy a feljelentés megtörtént-e már.

A helyiek közül sokakat nem nyugtatott meg, hogy a tűzesetnél a katasztrófavédelem mobil laborja által talált mérgező anyag nem veszélyes az emberi szervezetre. Szombatra a hatvani önkormányzat elé bejelentett demonstrációt szerveztek a kétezres bűzellenes Facebook-csoport tagjai. Azt remélik, megnyugtató eredmény születik a szomorú szaghelyzetben.

A hatvani önkormányzatnál azt mondták az Indexnek, habár nem ők az illetékes hatóság, de ők is érzik a szagot és a felháborodott emberek mellett állnak, ha kell, saját maguk rendelnek bűzvizsgálatot. Horváth Richárd hatvani polgármester már a kormányzathoz fordult a szag miatt: dr. Rácz Andrástól, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkárától kért bűzügyi segítséget.

UPDATE:  Cikkünk megjelenése után a Hunviron Kft. részletes választ küldött kérdéseinkre. Szabóné dr. Mihányfi Mónika azt írta az Indexnek, hogy 

"A telepen a Heves Megyei Vízművek, az Északmagyarországi Vízművek, a Tiszamenti Regionális Vízművek és a főváros Észak-pesti szennyvíztisztító telepén keletkező kommunális szennyvíziszap hasznosítása történik a legjelentősebb mennyiségben. Ennek leürítése és forgatása természetesen szaghatással jár, de ez lokális jellegű. A több mint 25 éves tevékenységünk során ez nem jelentett problémát a környező lakosság számára. Cégünk 1992 óta folyamatosan végez tevékenységet a területen. Az elmúlt időszakban semmilyen technológiai változás nem történt, így véleményünk szerint a megváltozott szaghatásért nem cégünk a felelős. 

A tevékenységünket Egységes Környezethasználati Engedély (IPPC) alapján végezzük, amely 2006 óta érvényes. Munkamenetünket, és az átvehető hulladékaink teljes listáját engedélyeink tartalmazzák. Engedélyeink megtalálhatóak honlapunkon.

A Társaság tevékenységével a terület rekultivációját végzi. A telep működése két szempontból is jelentős. Egyrészt a beszállított, valamint kezelt, különböző kategóriákba sorolt, szennyezés-mentesített hulladékok hasznosításával a területen található több millió köbméter pernye és más évtizedekkel ezelőtt lerakott hulladék kiporzását akadályozza meg. Másrészt főleg a környező településeken, valamint Budapesten keletkező, jelentős mennyiségű kommunális szennyvíziszap és más magas szerves anyag tartalmú hulladékok kezelésével létrehoz egy kompozit anyagot,amelynek kihelyezésével növényzet ültetésére alkalmas és természet közeli felszín alakul ki a pernyehányó tetején.

Cégünk már az elmúlt időszakban is végeztetett akkreditált céggel olfaktometriás mérést, mely bizonyította, hogy a tevékenység során felmerülő szaghatás lokális jellegű. A jelenleg kialakult helyzetre való tekintettel, megrendelésünkre és cégünk költségére még ebben a hónapban ismét olfaktometriás (bűzmérés) mérést rendeltünk meg az akkreditált szakcégnél. A bűzhatás forrásának kiderítése számunkra is fontos, melynek tisztázása azonban már nem a mi hatáskörünk."

Rovatok