Index Vakbarát Hírportál

Kizárta Toroczkait a Jobbik

2018. június 8., péntek 12:29 | aznap frissítve

Megsértette a Jobbik alapszabályát, így kizárta a pártból az etikai Tanács Toroczkai Lászlót, a párt volt alelnökét. Toroczkai a választások után jelentette be, hogy elindul az elnökségért, majd miután alulmaradt, platformot alapított, és szembement a párt Vona Gábor által meghirdetett néppártosodó törekvéseivel. Toroczkai Facebookja szerint zászlót bont Dúró Dórával, aki délután jelezte: kilép a pártból.

A Hír TV információi szerint kizárták a Jobbikból Toroczkai Lászlót. A csatorna információi szerint csütörtök este a párt etikai bizottsága döntött a Jobbik egykori alelnöke ügyében, a hivatalos döntést még nem hozták nyilvánosságra.

A Jobbik sajtóosztálya annyit közölt a csatornával, hogy először az érintettet szeretnék tájékoztatni az eljárás döntéséről, de

a párt kora délután közleményben erősítette meg a kizárás tényét.

A közlemény szerint Toroczkai megsértette a Jobbik Alapszabályának több pontját is, közte azt, amely kimondja:

a Jobbik minden tagjának kötelessége, hogy tartózkodjon az olyan magatartástól, amely sérti a Jobbik szabályzatait, testületeinek határozatait, programját, érdekeit, illetve jó hírét.

Az Etikai Tanács sérelmezte azt is, hogy Toroczkai nem törődött bele a tisztújítási vereségbe, és párttal ellenséges média nyilvánossága előtt akarta lefolytatnia a belső vitákat. Ráadásul a fegyelmi bizottság "bizonyítottnak találta" hogy Toroczkai a kormánymédiának szivárogtatott:

már jóval a tisztújítási időszak előtt belső információkat juttatott el a Jobbikkal ellenséges kormánypárti média részére az országos elnökségi üléseken történtekről.

A Hatvannégy Vármegyétől a Mi Magunk-ig

Toroczkai László pályafutását a MIÉP-ben kezdte, 2001-ben megalapította a Hatvannégy Vármegye irredenta mozgalmat, melynek vezetőjeként Szlovákiából, Szerbiából és Romániából is kitiltották. Mozgalmával együtt ő is 2006-ban lett ismert, amikor tevékeny szerepet játszott az őszödi beszéd után kirobbant utcai zavargásokban.

2010-től a Jobbik listáján, de pártonkívüliként került be a Csongrád megyei önkormányzatba, és ugyanígy a párt támogatásával, de független jelöltként nyerte el 2013-ban Ásotthalom megürült polgármesteri székét. A 2014-es önkormányzati választáson – egyedüli jelöltként – újrázni tudott, és a Jobbik megyei listavezetőjeként újra mandátumot szerzett a Csongrád Megyei Közgyűlésben.

A menekültválság alatt Ásotthalom vezetőjeként erőteljesen lépett fel a menekültek ellen, saját hatáskörben próbált iszlámellenes jogszabályokat hozni, és akcióival felkeltette a nemzetközi média érdeklődését is.

2016-ban Vona Gábor kérésére lépett be a tisztújításon átesett Jobbikba, ahol megkapta az alelnöki posztot, és miután az áprilisi választási kudarcot követően a korábbi pártelnök lemondott, Toroczkai elindult Sneider Tamással szemben a pártelnökségért. A május küldöttgyűlésen 54-46 százalékos arányban maradt alul, ami meglepően jó eredménynek számított az előválasztás 70-30-as arányához képest.

A vereség után Toroczkai teljesen szembefordult a párt vezetésével. Belengette, hogy kilép, és új szervezetet alapít, végül a vidéki városvezetőket megszólítva platformalapításba fogott. A "Mi magunk" névre keresztelt platform megalapításáról hét jobbikos polgármesterrel közösen döntött (2014-ben 14 jobbikos polgármesterjelölt nyert az önkormányzati választáson). A Jobbik vezetése azonban hallani sem akart a platformozásról, és fegyelmi eljárást indított Toroczkai ellen.

Toroczkai a Jobbik vezetésével való belháborúja közben végigturnézta azt a kormánymédiát, mely korábban több tucatnyi elvesztett helyreigazítási perrel szegélyezett rágalomkampányt folytatott Vona Gábor ellen. A Magyar Időknek adott múlt heti interjújában például egyfelől kifejezte ragaszkodását a párthoz, mondván:

Ezt a politikai közösséget nem Vona Gábor teremtette meg, nagyon sok embernek benne van az élete, többek közt ez enyém is, és ezt nem könnyen akarjuk odaadni azoknak, akik elkezdtek szembefordulni azokkal az elvekkel, amelyeket mi a kezdetektől vallottunk.

Másfelől viszont éreztette, nincsenek illúziói afelől, hogy a párt végül úgyis ki fogja őt zárni:

A (fegyelmi) bizottságban többek között Szabó Gábor [Jobbik-pártigazgató] édesapja és Vona Gábor testőre ül. Ön szerint mire számíthatok?

Zászlóbontás Dúró Dórával

Toroczkai platformjával a párt frakciójából csak Dúró Dóra értett egyet. Őt kizárták a frakcióból, ám Dúró jelezte, hogy nem adja vissza a mandátumát. Toroczkai Facebook-oldalán pedig már most található egy meghívó, amely szerint Dúróval közösen zászlót bont. Dúró Dóra Toroczkai kizárása után bejelentette, hogy kilép a Jobbikból

Kérdés, hogy új pártot alapítanak-e a Jobbikból kizártak/kilépők/lemorzsolódók, vagy egyelőre csak mozgalomban gondolkodnak.

(Borítókép:  Szilli Tamás / Index)

Rovatok