Index Vakbarát Hírportál

Villámárvíz van Szilvásváradon

2018. június 11., hétfő 10:35 | aznap frissítve

Hirtelen nagy mennyiségű csapadék hullott hétfőn hajnalban Szilvásváradon és térségében, írja a Heol.hu.

Hajnali háromkor érkezett az első bejelentés, hogy a patak kiöntött, a víz az utcákon hömpölyög. A lezúduló víz utakat, átereszeket, útpadkákat mosott el, a parkoló autókat padkának, villanyoszlopnak sodort, valamint elöntötte számos családi ház pincéjét, szuterénjét, kazánházát 1-1,5 méter magasan. A megyei katasztrófavédelem szerint a viharban sok helyen fák dőltek az úttestre, ezzel is elzárva az utakat a térségben. A Heol.hu szerint reggelig közel ötven bejelentés érkezett, a tűzoltók reggel óta nagy erőkkel védekeznek, illetve végzik a szivattyúzást. A szilvásváradi önkormányzat szerint az erdei kisvasút pályáját alámosta a víz, ezért nem járnak a vonatok.

Megkérdeztük a fotókat készítő Veréb-Zakar Ádámot, hogy 11 órakor mi a helyzet a településen. Mint mondta, rengeteg tűzoltó, katasztrófavédelmis és rendőr dolgozik Szilvásváradon a károk elhárításán, már csak pár hely van még elzárva a víz miatt, de az utak már járhatóak. Javítják az árkokat és takarítják az utcákat is. A kezükre játszik, hogy szépen süt a nap és szárítja fel a vizet, a sarat.

Az Időkép csapadéktérképe szerint Szilvásvárad környékén 68 mm-nyi eső esett le az elmúlt 24 órában. Az Országos Meteorológiai Szolgálat mérései szerint június 10-én még sohasem mértek akkora csapadékot Magyarországon, mint vasárnap a Bükkben:

Bánkúton a hétfő reggeli mérések alapján 24 óra alatt 173 mm zúdult le.

Vasárnap délután a hegyvidéken kialakult heves zivatarban is hullhatott néhol 50 mm-nél nagyobb csapadék, majd az éjszakai, órákon át tartó felhőszakadásból 100 mm-nél is több eső esett a Bükk egyes részein.

Rovatok