Index Vakbarát Hírportál

A képviselőjelölt Rokker Zsoltti nevet változtat, miután felbukkant egy névrokon

2018. június 13., szerda 13:31 | aznap frissítve

Ahogy arról beszámoltunk, új szintre lép a választói akarat befolyásolása a miskolci időközi választáson. Július 15-én azért tartanak időközit egy miskolci választókerületben, mert az eddigi képviselő, a fideszes Hubay György parlamenti képviselő lett.

Itt indul jelöltként a Rokker Zsolttiként ismert előadóművész, a 42 éves Erdei Sándor, aki mögé beállt a teljes ellenzék az MSZP-től a DK-n és az LMP-n át a Jobbikig. A korábbi adatok alapján ezzel az ellenzéki összefogással a háta mögött Rokker Zsolttinak nagy esélye van a győzelemre.

Ám váratlan hátrányként jelentkezett az előadóművész neve. Erdei Sándorként ugyanis kevesebben ismerik, és a választók számára újabb nehezítő tényező, hogy a választáson nem egyetlen ilyen nevű jelölt lesz a szavazólapon. A miskolci választási bizottság ugyanis Nyilvántartásba vette az Erdei Sándor (1983) nevű jelöltet. Vagyis a névrokonát.

Az Átlátszó most azt írja, Az előadóművész Erdei Sándor felveszi művésznevéből, a Rokker Zsolttiból a Zsoltot, hogy segíthessen a megkülönböztetésben. Legalábbis kezdeményezi, hogy ez megtörténjen a szavazólapon is.

Még ma bemegyek az okmányirodába és kérni fogom, hogy úgy változtassák meg a nevemet, hogy az Erdei Sándor mögé jegyezzék be a Zsolt keresztnevet

- nyilatkozta a jelölt az Átlátszónak, és hozzátette, hogy a Rokkert biztosan nem engednék, hogy felvegye. A lap azt írja, az Alfahír emlékeztetett egy 2010-es esetre, amikor Tiszabőn, a több Mága és Mányi nevű jelöltnél a beceneveket is feltüntették, elég jók amúgy, itt lehet megnézni őket, talán a Bunda becenév a legerősebb így szavazólapon. Az Átlátszó azonban hozzáteszi, hogy "a 2013-as választási eljárási törvény szerint becenevek nem szerepelhetnek a szavazóíven, csak a születés évszáma abban az esetben, ha névazonosság van".

A kérdés az, hogy amennyiben most beadja a névváltoztatási kérelmét, az mennyi idő alatt megy át a rendszeren.

Ebben a miskolci körzetben egyébként legutóbb a Fidesz 38-25 százalékra nyert az MSZP-DK-EGYÜTT-Miskolci Lokálpatrióták jelöltje ellen. A Jobbik pedig 21 százalékot szerzett. Itt most a két Sándor mellett elindul egy Molnár Zsolt nevű jelölt is, de neki sincs köze persze Rokker Zsolttihoz. A Fidesz–KDNP Nagy Ákost indítja.

Hozzászólna? Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

Rovatok