Index Vakbarát Hírportál

A kormány szerint a hajléktalanság betiltása a hajléktalanok emberi méltóságát szolgálja

2018. június 14., csütörtök 16:58

Ahogy azt megírtuk, A Fidesz azt kéri a kormánytól, hogy a most zajló alkotmánymódosítási folyamatban teremtsék meg annak jogi feltételeit, hogy ne legyen megengedett az életvitelszerű közterületen tartózkodás, hiszen minden hajlék nélküli ember számára biztosított a szálláshely. Tehát gyakorlatilag alaptörvényi szinten tiltanák be a hajléktalanságot. Gulyás Gergely, friss kormányinfóista pedig egy kérdésre, ami azt feszegette, hogy mindezt a gyakorlatban mégis hogyan tudna kivitelezné a kormány, azt mondta: a rendőröknek be kell vinnie a hajléktalanokat a közterületekről a hajléktalanszállásokra.

Ezután megkérdeztünk néhány civil szervezetet, mit gondolnak arról, hogy a Fidesz betiltaná a hajléktalanságot. A véleményeket nagyjából úgy lehetne összefoglalni, hogy az ötlet embertelen, szakmaiatlan, gyerekes. Az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke, Iványi Gábor ahhoz hasonlította, mintha az egészségügyben tiltanák be, hogy az emberek megbetegedjenek.

Az Emmi most közleményt adott ki, amiben azt írják, a kormány intézkedései a hajléktalan emberek méltóságát szolgálják. Szerintük a hajléktalan emberek méltóságát nem az segíti, aki amellett érvel, hogy az utcán éljenek, hanem az, ha megfelelő körülményeket és hozzáférhető ellátórendszert biztosítunk a számukra. A kormány a költségvetésben biztosítja az ellátórendszer működéséhez szükséges feltételeket. Ahogyan eddig, úgy továbbra is biztosítjuk a kellő számú szálláshelyet, mindenkinek biztosunk megfelelő férőhelyet, idézi az MTI Fülöp Attilát, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárát.

A hajléktalanok ellátására az elmúlt években 8,5-9 milliárd forintot költött a kormány. A szociális szolgáltatásokat az önkormányzatok kötelesek biztosítani, mondta Fülöp. Az államtitkár kiemelte, a hajléktalan emberek méltóságát nem az szolgálja, aki amellett kardoskodik, hogy az utcán éljenek. A kormány úgy tud segíteni ezeknek az embereknek, hogy hozzáférhető ellátórendszert biztosít számukra.

Magyarországon 9800 éjjeli menedékhely és átmeneti szállás áll a hajléktalanok rendelkezésére, s ezeken kívül télen még további 1500 többletférőhelyet biztosítanak. A nappali melegedők száma pedig eléri a 7500-at - közölte. Ezek azok a szolgáltatások, amelyek valós segítséget jelentenek a hajléktalanok számára - fogalmazott Fülöp Attila.

Rovatok