Index Vakbarát Hírportál

Sósavszagra riadhattak az angyalföldi tűz után a lakók

2018. június 14., csütörtök 13:04 | aznap frissítve

Még csütörtökön reggel is oltották a tüzet a szerdán leégett Frangepán utcai számítástechnikai raktárban. Valami még izzik a raktárban, mondta egy forrásunk. A Ramiris nevű, alkatrészek és számítástechnikai eszközök forgalmazásával foglalkozó cég közleményben ismerte el, hogy az ő raktáruk égett le. Mint írják, az épületet is beleértve minden biztosítva volt, egy másik raktárukból a kimaradást is tudják pótolni, és reményeik szerint jövő hétfőn már újra tudnak működni.

Információink szerint a cég a munkatársainak megengedte, hogy otthonról dolgozzanak, de nekik már nem tudtak pozitív hírekkel szolgálni arra a kérdésre, hogy mi lesz a céggel. A helyszínen járt olvasónk, aki szerint a környéken még mindig nagy a bűz, és amit nem a tűz, azt az oltáskor használt víz tett tönkre a raktárban.

Egy olvasónk fotókat is küldött a leégett épület helyszínéről. Innen is látszik, hogy az iroda viszonylag épségben maradt, a raktárt pusztította el a tűz.

Hogy mi történhetett, egyelőre rejtély, a katasztrófavédelem átvizsgálja a 3000 négyzetméteres raktárt, Kisdi Márk Máté szóvivő szerint hónapokba is beletelhet, amíg kiderítik, jelenleg hivatalosan csak annyit közölhetett, hogy hatósági eljárásban vizsgálják a tűz keletkezésének okait.

A katasztrófavédelem szerint kritikus mennyiségű káros anyag nem került a levegőbe. Hogy pontosan milyen anyagokról lehet szó, az nem derült ki, és a Ramiris sem tudott erre válaszolni. A tűzoltók nem engedték még a helyszín közelébe őket, holott a helyi lakók egyáltalán nem nyugodtak. 

K.-ék például éjjel arra riadtak, hogy valami rendkívül kellemetlen szag jön be az ablakon:

„Angyalföldön lakunk, a Béke tér közelében. Az éjszaka közepén arra ébredtünk, hogy a szellőztetés miatt nyitva hagyott ablakokon erős, vegyszerszagú füst tölti meg a lakást. A megváltozott szélirány a Béke tér – Szegedi út felé kezdte hozni a tegnap leégett raktárból még mindig szálló füstöt.

A szagra, mely erősen irritálta a légcsövünket, felébredt az egész család."

K.-ék felhívták a 112-t, ahol igyekeztek megnyugtatni őket, „hogy folyamatosan mérik a levegő minőségét, és a káros anyagok szintje a megengedett értékek alatt van. Még reggel sem tudtunk szellőztetni, pedig egész éjszaka a szennyezett levegőt voltunk kénytelenek belélegezni a lakásban. Állítólag már tegnap eloltották a tüzet, ezért nem értjük, hogyan lehet még mindig ilyen erős a károsanyag-kibocsátás. (...) Azt sem értjük, hogy a hatóságok miért tétlenkednek, és miért nem lehet a folytatódó szennyeződésről hallani a hivatalos tájékoztatókban. (Pl. katasztrófavédelem honlapja.) Kíváncsi lennék, hogy a megengedett érték a tartós kitettségre is érvényes-e, de erősen kétlem" – írta olvasónk.

A katasztrófavédelem mérése

Cikkünk megjelenése után a Fővárosi Katasztrófavédelem közzétette a szerdai mérések eredményét, valamint közölte, hányan oltották a tüzet: "a fővárosi hivatásos és a zuglói önkéntes tűzoltók négy órán keresztül oltották a tüzet. Százhuszonhárom tűzoltó harmincegy gépjárművel, tizenkét vízsugárral és két vízágyúval dolgozott, munkájukat a Készenléti Rendőrség két, nagy mennyiségű vizet hordozni képes vízágyúval, az FKF Zrt. pedig két víztartályos gépjárművel segítette. A tűz miatt több száz méter magas füstoszlop alakult ki, ami a viszonylagos szélcsend miatt egyenesen, felfelé terjedt. Az emberek biztonsága érdekében a fővárosi mobil labor mindvégig a helyszínen volt, a szakemberek több ponton végeztek méréseket. A mérések lakosságvédelmi intézkedést megalapozó veszélyes koncentrációt nem mutattak ki, így további lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség. Az utómunkálatok jelenleg is tartanak, a tűzoltók felügyelik az épületet és az időről időre keletkező izzásokat megszüntetik. Forrás

Hivatalos válasz híján kicsit utánakérdezgettem egy hulladékfeldolgozónál, hogy milyen káros anyagok kerülhettek a levegőbe a számítástechnikai eszközökből. Éghetett fém, műanyag, képcső, monitor, elektronika, és a tabletek, notebookok, okostelefonok Lion akkumulátorai sem éppen használnak az egészségnek, jött a válasz. A helyzet pedig az, hogy ezek speciális anyagokból készülnek, amiket ráadásul lánggátló anyaggal vonnak be, éppen azért, hogy ne tudjanak meggyulladni, ezért ha mégis begyulladnak, nagyobb a baj, mondta egy szakember. A gond, hogy ilyenkor az anyag nem tud rendesen elégni, így tökéletlen égés következik be, és a füsttel például sok korom, szén-monoxid távozik.

A szakember szerint attól, hogy a füstnek szaga van, még nem biztos, hogy káros, és igazából megnyugtatólag azt mondta, a lakók bízzanak a hatóságokban.

A szagra azt mondta, az lehet a sósavé, ami a halogén tartalmú anyagok égésekor került a levegőbe, viszont ez nem olyan durva, mint amilyennek hangzik, hiszen bennünk is alapból van sósav, igaz, a gyomrunkban. Bár az tényleg nem használ, ha a tüdőbe kerül.

Rovatok