Index Vakbarát Hírportál

Gulyás: A rendőrök vigyék el a hajléktalanokat a közterületekről

2018. június 14., csütörtök 10:39

Varga Mihály benyújtotta a költségvetés-tervezetet szerdán, amiről most Gulyás Gergely azt mondta: a kormány szerint a tervezet reális helyzetértékelésből indul ki. A kormány szerint a növekedési kilátások nagyon jók. A tervezetről itt írtunk részletesen.

Gulyás szerint igaz, hogy rengeteg kritikájuk van Brüsszellel szemben, de leszögezte, hogy Magyarország jövőjét csakis az EU-ban képzelik el. Ezért vannak rendszeresen olyan kormányülések is, amelyeken kifejezetten uniós ügyekkel foglalkoznak. Szerdán is volt ilyen EU-s kormányülés, amin az unió költségvetés-tervezete volt a téma. Merthogy a migráció mellett a hétéves uniós költségvetés szintén kulcsfontosságú ügy. 

az uniós költségvetés-tervezet a magyar kormány számára elfogadhatatlan.

Gulyás szerint a tervezet azokat a tagállamokat büntetné, amelyek az elmúlt években rengeteget tettek azért, hogy betartsák a költségvetési fegyelmet. Azokat a tagállamokat pedig jutalmazná, amelyek az eddigi forrásokat rosszul kezelték, és nem mutattak fejlődést. A kormány tisztában van azzal, hogy a brexit miatt az EU költségvetése – bevételi oldalon – csökken, de ha így van, akkor a veszteségeket is korrekt módon kell elosztani, azaz minden tagállam azonos arányban osztja el egymás között a veszteségeket. 

Ez a szegényektől vesz el és a gazdagoknak ad

– mondta Gulyás a tervezetről. Példaként említette, hogy az eurózóna számára plusz forrásokat tartalmazna a költségvetés.  A kormány szerint az sem működhet, hogy az unió polgáraitól elvett pénzt migránsoknak adják. Gulyás szerint politikai döntés áll ennek a hátterében, szerinte az OLAF is szándékosan azokra a tagállamokra szállt rá, amelyek nem akarnak csatlakozni a közös uniós ügyészséghez. (Az uniós költségvetés tervezetéről és annak hátteréről itt írtunk bővebben.)

Gulyás beszélt a migrációról is. A kormány azt reméli, hogy a bolgárok javaslatát a kötelező kvótáról nem fogják az EU-ban elfogadni, a legtöbb tagállam ellenzi. Szerinte most sokkal több szövetségese van a magyar kormánynak ebben a kérdésben, mint hónapokkal vagy évekkel korábban.

Aztán jöttek az újságírói kérdések és válaszok a különféle témákban Stop Sorostól a balatoni nyárig:

Rovatok