Index Vakbarát Hírportál

A zuglói MSZP megint a hajléktalanokba rúgott

2018. június 15., péntek 13:13

Szabó Rebeka, Zugló alpolgármestere szerint a zuglói MSZP-sek leszavazták, hogy a civil Utcáról Lakásba Egyesület a saját forrásaiból felújítson egy használaton kívüli önkormányzati lakást, hogy oda később aztán hajléktalanok költözhessenek.

Az egy elég furcsa helyzet, amikor a zuglói képviselő testület mszp-s tagjai azért nem szavazzák meg testületileg az Utcáról Lakásba Egyesülettel kötendő megállapodást 1 db romos, lakhatatlan önkormányzati lakásnak az Egyesület költségén történő felújításáról, és oda zuglói, önálló életvitelre képes (!), jövedelemmel rendelkező, jelenleg hajléktalan ember költözéséről, mert a fideszes helyi képviselő azt nem támogatja. Ilyenkor érdekes módon fontosabbnak tartják a fideszes képviselő véleményét a saját (feltételezett) értékrendjüknél, illetve a rászoruló embertársaknak nyújtott segítségnél

– írja Szabó Rebeka egy Facebook-bejegyzésben.

Az Utcáról a Lakásba Egyesület egyébként öt éve működik, célja a lakásszegénységben élő emberek (hajléktalanok és bizonytalan lakhatásúak) szociális bérlakáshoz juttatása. A civil szervezet mobilház-programjáról ebben a cikkünkben írtunk.

A zuglói MSZP-re a szintén hajléktalanok érdekeit védő A város mindenkié csoport is panaszkodott már. "Mégis mit gondolnak magukról – és a baloldaliságról – azok a helyi politikusok, akik az ún. szocialista párt képviselőiként a közterületi hajléktalanság (vélelmezett) növekedéséről rögtön a közterületi hajléktalanság hatósági üldözése jut eszébe?" – írták a hónap elején egy blogbejegyzésben.

A Fidesz szintén ebben a hónapban ment neki a hajléktalanságnak, céljuk, hogy elérjék, ne legyen megengedett az életvitelszerű közterületen tartózkodás. A kormány szerint a hajléktalanság betiltása a fedél nélkül élő emberek méltóságát szolgálja, és azzal érvelnek, hogy – állításuk szerint – minden hajlék nélküli ember számára biztosított a szálláshely. Az Index azonban épp tavaly írta meg, hogy 30 ezer hajléktalanra nagyjából 10 ezer férőhely jut.

Borítókép: Szabó Rebeka Fotó: MTI / Soós Lajos

Rovatok