Index Vakbarát Hírportál

Mezőkövesd irányába tart az anyamedve és bocsa

2018. június 19., kedd 09:58 | aznap frissítve

A Bükki Nemzeti Park sajtósa azt nyilatkozta a Borsnak, hogy az ország északi részén kóborló anyamedve 200, egyévesre becsült bocsa 30 kiló körül lehet. Mint Nagy Júlia elmonda, 

mi nem üldözzük és nem elkapni akarjuk őket, hanem azt, hogy találják meg a természetes helyüket, az emberektől távol. Ezen a területen eddig is éltek medvék, és nem szeretnénk, ha a medve celebbé válna.

Nagy Júlia kedd délelőtt az Indexnek azt mondta, hogy  éjszaka Mezőkeresztes és Szentistván határában látták az anyamedvét és a bocsát, Mezőkövesd irányába indultak tovább. Mindenkit figyelmeztetett ugyanakkor, hogy

a medve nem játék. Sajnos megjelentek a medveturisták, és borzasztó veszélyes lehet, az anyamedve védi a bocsait. Ha közel mennek a bocshoz mert cuki, könnyen agresszívvá válik az anyja.

Nagy Júlia megerősítette a Boon.hu információját arról, hogy Szlovákiában túlszaporulat lehet medvékből, és ezért jönnek Magyarországra most többen. Ugyanakkor eddig is voltak medveészlelések, Nógrádban a Bükkben is, Aggtelek környékén is. Nem újdonság, hogy itt medvék járkálnak, de határ menti nemzeti parkok fel vannak készülve erre.

A Borsod megyei lap azt is írta, hogy a medvecsalád a Sajó mentén halad, mert olyan ez számára, mint egy ökológiai folyosó, ahol viszonylag zavarmentesen tud eljutni olyan környékre, ahol nyugalomban élhet.

Mint ismert, szombaton Sajókeresztúron és Szirmabesenyőn is láttak medvét. Egy ideig azt hitték, hogy ez a múlt héten szabadon engedett, Alföldig kóborló medve, de aztán kiderült, hogy nem egy medvével, hanem egy medvecsaláddal van dolguk a természetőröknek. A Miskolcon rohangáló medve - ha az volt egyáltalán -, egy negyedik állat lehet. A köztévé ezt a feltételezést erősítette meg hétfő este, amikor riportjukban azt mondták, akár négy-öt medve is lehet az országban. 

A Nógrád megyei medvefigyelő nevű Facebook-oldal legfrissebb bejegyzései szerint Püspökinél látták a medvecsaládot, egy autóúton ügettek. Korábban azt írták, hogy Etes és Karancslapujtőnél is látták a bocsot.

A Bükki és Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai folyamatosan kint vannak a területen és figyelemmel kísérik a Sajó mentét. Arra kérik a lakosságot, ha medvét látnak, jelezzék a természetvédelmi őrszolgálat +36 30 861-3808 ügyeleti telefonszámán.

Rovatok