Index Vakbarát Hírportál

Előzetesbe került a Kassán elfogott, magyar állampolgárságot is szerző terrorista

2018. június 21., csütörtök 18:55

Szerdán írtuk, hogy egy ukrán származású, de magyar állampolgárságot szerző, nemzetközileg körözött, terrorista múlttal rendelkező férfira csapott le a rendőrség kedden Kassán. Az ukrán rendőrség súlyos bűncselekmények miatt kereste, elfogását a szlovák rendőrség több részlege hetek óta készítette elő, a kijevi Interpol körözte.

Az ukrán férfi megváltoztatta a nevét, Vladimír G.-ként lakott két éve Kassán, ráadásul egy rendőrőrs közvetlen közelében. Állítólag rendőrségek, rendőrök elleni gránát- és gépfegyveres támadásokban vett részt. A szlovák hatóságok szerint rendkívül veszélyes bűnözőről van szó.

A kassai kerületi bíróság most csütörtökön elrendelte a terrorizmus és más bűncselekmények elkövetésével gyanúsított Vladimir G. magyar-ukrán állampolgár előzetes letartóztatását is, írja az MTI.

Az előzetes letartóztatás ellen Vladimir G. azonnal panaszt nyújtott be, amelyről a szlovák Legfelsőbb Bíróság fog dönteni. A gyanúsított előzetes letartóztatását a kassai kerületi ügyészség ügyésze javasolta a bíróságnak. A letartóztatási parancsot az ukrán bíróság azért adta ki, mert az érintettet súlyos bűncselekmények - mások egészségének szándékos veszélyeztetése, gyilkossággal és illegális túszejtéssel való fenyegetés, túsztartás, szervezett bűnözésben való részvétel, terrorizmus, közszereplők elleni támadás - elkövetésével gyanúsítja - írta a szlovák hírügynökség.

Vladimir G. és társai 2014-ben és 2015-ben bűnszövetkezetet alakítottak, és rendkívül súlyos bűncslekményeket követtek el Ukrajna területén - mondta a bírósági tárgyalás után Milan Filicko, a kassai kerületi ügyészség szóvivője újságíróknak. Amennyiben a bíróság megalapozottank találja a vádakat, a gyanúsítottakra akár 15 éves börtönbüntetést is szabhatnak - jegyezte meg a TASR. Vlagyimir G.-t rendőrségi komandósok vezették a bírósági terembe. A gyanúsított újságíróknak azt mondta, elutasítja a vádakat és nem ért egyet azzal, hogy a szlovák hatóságok kiadják őt Ukrajnának. Azt állította, hogy családjával együtt Kassán él és nem bűnös.

Az MSZP-s Molnár Zsolt azt kéri a magyar állampolgárság kiadásában érintett hatóságoktól – a Belügyminisztériumtól, az Alkotmányvédelmi Hivataltól, a Bevándorlási és Menekültügyi Hivataltól, valamint a társhatóságoktól –, hogy részletesen számoljanak be erről a botrányról a nemzetbiztonsági bizottság jövő heti ülésén.

Rovatok