Index Vakbarát Hírportál

Sörétes puskával lőttek meg egy gólyát Hajdúszoboszlónál

2018. június 21., csütörtök 12:56 | aznap frissítve

Sörétes puskával lőttek meg egy fehér gólyát Hajdúszoboszló határában, írja Facebook-olalán a Hortobágyi Madárpark. A fehér gólya Magyarországon fokozottan védett állat.

Amikor rátaláltak a madárra, az csak sétált, nem tudott elrepülni, és minden 3. lépésnél összerogyott. A bal szárnyán látható zúzódások arra utaltak, hogy vezetéknek csapódhatott.

A csontok valóban el is törtek, állapították meg a  Madárkórházban, ahol a műtétre készülve röntgenfelvételt is csináltak az állat szárnyáról.  Az elkészült képen megdöbbenve látták a sérülés okait: a sörétszemeket.

A gólya már jobban van, sérüléseit ellátták, és a lövedékeket is eltávolították, hogy átadhassák a rendőrségnek, olvasható a posztban A bejegyzés így folytatódik:

Idén a parlagi sas után ez már a második fokozottan védett faj, (nem is beszélve a tucatnyi nem fokozottan-, de védett madárról) melyet még csak nem is képzetlenek légpuskával, hanem egyenesen vadász- és fegyvervizsgával rendelkezve, éles lőfegyverrel sebesítettek meg. Ebben az esetben is szándékosságról van szó. Itt már nem mentség, hogy "hát nem tudtam..."

Ahhoz, hogy hogy vadászat közben bárki lövést leadhasson, előtte meg kell győződnie a célpont fajáról, ivaráról, lőhetőségi állapotáról, valamint arról hogy a lövés irányában bármi más előfordulhat-e. (A bejegyzést a 24.hu fedezte fel.)

Rovatok