Index Vakbarát Hírportál

Orbán az alaptörvény-módosításról és a Stop Sorosról: kifinomult, szép jogi munka

2018. június 22., péntek 08:24

Orbán Viktor szokásos pénteki Kossuth rádiós interjúját adta, ahol a migrációról, az alaptörvény-módosításról, a Stop Sorosról beszélt. És két mondatban a foci-vébéről.

A néppárt jobboldalán

Orbán sokadjára ismételte meg, hogy három nagy kérdés van Európában a migrációval kapcsolatban. Az egyik, hogy megvédjük-e a határokat. Szerinte két tábor van, és az egyik, bármilyen meglepő, azt mondja, hogy nem kell. A másik szerint igen. A másik kérdés, hogy mit csináljunk azokkal a tömegekkel, akik beáramlottak Európába. Orbán úgy látja: az egyik tábor szerint örülnünk kell nekik, a másik tábor szerint viszont vigyük őket haza gyorsan.

A harmadik kérdés, hogy kit engedjünk be. Orbán szerint vannak, akik azt mondják, egy szűrőn keresztül az igazi menekülteket engedjük be, míg a magyar kormány azt mondja: senkit. És kérdés még, hogy hol válogassunk: Európán kívül vagy már itt, Európában. Orbán szerint Európán kívül.

Orbán szerint az egész migrációs kérdésben ezek a táborok úgy állnak fel, hogy egyik oldalon van a V4, plusz Ausztria és Olaszország, míg a másik táborban a többi ország, bár itt megjegyzi, hogy Németországban is „forr a világ bús tengere”, és az északi országokban is késhegyre menő viták vannak, például Dániában és Svédországban.

A miniszterelnök szerint folyamatosan nő a zavar az unióban: pénzügyi válság, arra adott rossz válaszok, elhibázott politika a britekkel szemben, aztán nem tudtuk megvédeni a kontinenst a migránsoktól, és a kelet–nyugat egyensúlyt megbontotta az unió azzal hogy a bizottság a nagyok eszközévé vált, és a kisebb országok rovására hozott döntéseket.

A jövő heti uniós csúcson szerinte nem lehet elkerülni, hogy ne a migráció legyen a központi kérdés.

Az Európai Néppártból való kizárás, nem kizárás kérdésénél Orbán elmondta, hogy a Néppárton belül a migrációs vita eredményezett feszültségeket, de a viták természetesek, a kérdés inkább az, lesz-e elég bölcsesség a pártcsaládban, hogy együtt tudjon maradni, és sikerül-e több közös célt találni, mint olyat, ami elválaszt.

Tudomásul vesszük, hogy a néppárt jobboldalán állunk, de erős néppártban vagyunk érdekeltek

– mondta Orbán.

Kifinomult jogi munka

A most megszavazott alaptörvény-módosításról és a Stop Sorosról azt mondta: ezeket a döntéseket az emberek akarták, és 80 százalékos többséggel a parlament is megszavazta. Így ki meri venni a bátorságot, hogy egy ország törvényhozásának ilyen arányú döntését kritizálja vagy helytelennek minősítse, mondta, utalva arra, hogy az unióban vannak, akik az új törvényeket bizony kritizálják, és helytelennek tartják.

"Ez egy szép kifinomult jogi munka, ami filozófiai mélységű kérdésekben is jó választ talál"

– mondta Orbán a megszavazott módosításokról. Szerinte azok megfogalmazzák az ország alkotmányos identitását, és a Btk. esetében is világossá tették, hogy az illegális migráció támogatása bűncselekmény.

"Ez egy kifejezetten kifinomult és szép munka"

– ismételte meg.

Aztán a civil szervezetekről, az NGO-król azt mondta, fontos, hogy legyen a pohár tiszta.

"Ha külföldről kaptok pénzt, azt valljátok be, hogy kik vagytok, kitől kaptok pénzt, kik állnak a hátatok mögött"

– mondta Orbán, majd hozzátette, hogy a törvény másik része ezeknek a szervezeteknek a migrációban való közreműködéséről szól.

"Itt nem fogadjuk el, hogy befolyásolni akarják a döntéshozókat, mert ez nemzetbiztonsági kérdés"

– mondta a kormányfő, aki szerint neki és a többi parlamenti képviselőnek el kell tudni számolni a választók felé, hogy a nemzet biztonsága érdekében milyen döntéseket hoztak.

Úgy érzem, hogy most fel vagyunk szerszámozva, tehát nem mondhatja a magyar kormány, én sem és a parlament sem, hogy a magyar emberek ne adtak volna a kezünkbe minden eszközt hogy, megvédjük az országot. A mai fenyegetettségi szintre adandó válaszhoz az összes eszköz a rendelkezésünkre áll

– mondta.

Hajrá, horvátok!

Az interjú végén szóba került a vébé is. Orbán elmondta, hogy minden meccset megnéz, ha nem tudja élőben, akkor felvételről. Alapvetően Peru-szurkoló, és vérzett a szíve, hogy kiestek. A tegnap Horvátország–Argentína meccs kapcsán – ahol a horvátok 3-0-ra verték az argentinokat – pedig azt mondta, hogy a horvátoknak akár  világbajnoki esélyei is lehetnek.

Gratulálok nekik, hajrá, horvátok!

Rovatok