Index Vakbarát Hírportál

Csak Orbán tudja, mi lesz a CEU-val

2018. június 26., kedd 19:03

A fideszes képviselők is csak találgatnak, hogy megköti-e a kormány a CEU magyarországi jövőjét garantáló megállapodást New York állammal. Egy hónappal a határidő lejárta előtt a többség inkább optimista, de az is lehet, hogy Orbán akar még valamit az "amerikaiaktól". A kormány még nem tárgyalta a CEU amerikai kampuszáról szóló jelentést, pedig áprilisban járt ott a magyar delegáció. New York állam viszont igazolta, hogy az egyetem ott is végez oktatási tevékenységet, vagyis már tényleg csak Orbánnál pattog a labda.

Biztos vagyok benne, hogy a kormány részéről nem cél, hogy elmenjen az egyetem

- mondta egy fideszes parlamenti képviselő, akit arról kérdeztünk, hogy várható-e, hogy a kormány aláírja New York állammal azt a megállapodást, amely garantálná a CEU hosszútávú magyarországi működését.

A nem hivatalos határidő lassan lejár, nagyjából egy hónapja maradt az Orbán-kormánynak, hogy lépjen, különben el fog költözni a CEU. Enyedi Zsolt, az egyetem rektorhelyettese tavasszal arról beszélt, hogy "a 2018/2019-es tanévet még semmi nem veszélyezteti, de augusztusra már tudni kell, Bécsben vagy Budapesten indulnak jövő szeptemberben az új évfolyamok".

Az egyetem Bécsben is nyitott egy kampuszt, és a Hvg.hu információ szerint a héten úgy határozott, hogy 2019-től ott is végeznek majd oktatási tevékenységet, de elkezdhetik a toborzást a 2019/2020-as tavévre a budapesti intézménynek is. A lap cikkében egyébként közölték New York állam Oktatási Hivatalának levelét, amely megerősíti, hogy a CEU ott is végez oktatási tevékenységet, vagyis mindenben megfelel a lex CEU-nak. 

Enyedi szintén tavasszal azt mondta lapunknak, hogy csak politikai akarat kérdése, hogy megszületik-e a megállapodás, mert az egyetem minden, az új törvényben (lex CEU) előírt feltételt teljesített.

A választások után Orbán nem foglalkozott az üggyel

Hogy mi a politikai szándék, azt csak Orbán Viktor tudja, fideszes országgyűlési képviselők még név nélkül is csak találgatnak a témában. Kérdésünkre az alábbi reakciók érkeztek országgyűlési mandátummal rendelkező kormánypárti politikusoktól: 

Érdekesség, hogy a második két kommentár Orbánhoz közel álló, befolyásos politikusoktól származik. Ők pesszimistábbak a CEU jövőjével kapcsolatban, mint az "egyszerű" képviselők, de úgy tűnik, naprakész és pontos tudása senkinek sincs az ügyről. 

Mindenki, akivel beszéltünk, megjegyezte, hogy nem szeretne találgatni, azaz teljes az információhiány. A választások óta a Fideszben sem volt napirenden a kérdés. "A választások után mindenki kereste a kilincset a miniszterelnökhöz, úgyhogy kevés ideje volt még foglalkozni a témával. A szándék megvan a kormány részéről, de a választások előtt nyilvánvalóan nem kötötték meg a megállapodást.

Az biztos, hogy Orbán nem foglalkozik napi szinten a kérdéssel, még gondolati síkon sem

- mondta egy veteránnak számító képviselő. 

Sikerült egy meghatározó kormánytaggal is beszélnünk, aki annyit elárult, hogy ha el is készült a CEU amerikai kampuszának oktatási tevékenységéről szóló jelentés, a dokumentum még nem járt a kormány asztalán. Egy magyar delegáció (Palkovics László, Altusz Kristóf, Kumin Ferenc) még áprilisban, a választások után járt a Bard College-nál, de azóta sem mondják meg, mit láttak ott. 

Az amerikaiaknak eddig nem voltunk nagyon fontosak, most, hogy van új nagykövet, majd meglátjuk, mi lesz. Jósolni nem szeretnék

- mondta ez a miniszter. David Cornstein amerikai nagykövet múlt pénteken érkezett Budapestre. Szenátusi meghallgatásán Cornstein közölte, hogy kiáll a demokratikus értékek védelme mellett, és fontos feladatának érzi a sajtó- és szólásszabadság védelmét. 

Majd megunják és hazamennek

Orbán Viktor kérdésünkre azt mondta a parlamentben, hogy "fontos, hogy jó döntés szülessen" a CEU-val kapcsolatban, illetve, hogy "fontosabb a döntés minősége, mint az időpontja". Ebből, és a fent idézett kormánytag megszólalásából arra is lehet következtetni, hogy Orbán még vár valamire az "amerikaiaktól". Itt valószínűleg nem New York államra kell gondolni, hanem a Trump-kabinetre. 

Az biztos, hogy a kormány nagyon nem úgy kezeli a CEU-t, mint a többi egyetemet. A szintén amerikai Maryland állammal már aláírta azt a megállapodást, amely a Magyarországon működő McDaniel College hosszútávú maradását garantálja. Marylanddel egyébként pontosan egy évvel ezelőtt egyezett meg a kormány, vagyis valószínűleg ha akart volna, New York állammal is meg tudott volna egyezni. Bár hivatalosan egy törvénymódosítás miatt év végéig kellene aláírni a kormánynak a külföldi egyetemekről szóló megállapodásokat, a CEU látványos csuklóztatásának nem nagyon lehet más célja, mint az intézmény kifárasztása. 

A lassan másfél éve húzódó CEU-ügyben született korábbi cikkeinket itt olvashatja: 

 Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (j) azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. június 25-én. Fotó: Huszti István / Index

Rovatok