Index Vakbarát Hírportál

Elítéltek egy korrupt önkormányzati cégvezetőt

2018. június 27., szerda 16:18 | aznap frissítve

Három év börtönbüntetésre ítélte hűtlen kezelés és hamis magánokirat felhasználása miatt a Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Nonprofit (NyírVV) Kft. korábbi ügyvezetőjét nem jogerősen a Nyíregyházi Törvényszék. A cégvezető két társát - jogerősen - felfüggesztett börtönnel sújtotta a másodfokú bíróság - közölte az MTI. 

A bíróság enyhítette az elsőrendű vádlottra, B. P.-re első fokon kiszabott négy év börtönbüntetést, emellett a vádlottat felmentette az egy rendbeli hűtlen kezelés alól.

A másodrendű vádlottat, D. P.-t egy év, a harmadrendűt, N. J.-t pedig két év börtönre ítélték, e büntetések végrehajtását a szabadságvesztéssel megegyező időtartamra felfüggesztették. A harmadrendű vádlott által vezetett kft.-vel szemben korábban kiszabott pénzbírságot 10 millió forintra mérsékelték.

A B. P. által vezetett önkormányzati tulajdonú cég feladata volt Nyíregyházán a földutak karbantartása, az útfelújítási és útstabilizálási munkák elvégzése. Az elsőrendű vádlott ügyvezetőként a 2011-ben és 2012-ben megkötött vállalkozói szerződéseknél vagyoni hátrányt okozott a cégnek, és nem állapítható meg az sem, hogy a szerződéskötések során azért tért el a korábbi gyakorlattól, hogy a szokásos díjnál nagyobb összeget tudjon kifizetni vállalkozóknak.

B. P. 2012 szeptemberében ügyvezetőként úgy kötött vállalkozási szerződést N. J.-vel, hogy tudta, az abban foglalt munkákat nem végzi el. A szerződéseket az önkormányzat illetékeseinek nem mutatták be, azok ellenjegyzése nem történt meg, az önkormányzati cég részéről kapcsolattartóként pedig D. P.-t jelölték meg, aki tisztában volt azzal, hogy a szerződéseket nem fogja teljesíteni a harmadrendű vádlott, illetve a cége, mégis vállalta, hogy a kifizetés érdekében aláírja a szükséges okiratokat, teljesítési igazolásokat.

N. J. 2012 decemberében állította ki a fiktív számlákat az önkormányzati tulajdonú földutak stabilizációs munkáinak elvégzéséről, majd azokat benyújtotta az elsőrendű vádlott által vezetett cégnek. A vádlott társai a kifizetések jogszerűségének látszata érdekében a teljesítményigazolásokat aláírták, a számlákat pedig kifizették, ezzel 32,8 millió forint kárt okoztak az önkormányzati cégnek - közölte a szóvivő.

A döntés a másod- és a harmadrendű vádlott esetében jogerős, az elsőrendű vádlottra kiszabott ítélet ellen az ügyész, a vádlott és védője is fellebbezést jelentett be.

Rovatok